MF DNES

Mamataxi do školy: zácpy a děti kličkující mezi nárazníky

Ranní horor: Zácpy před školami a děti mezi auty.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

PRAHA V půl osmé ráno je ulice Ohradní v Praze 4 ospalá jednosměrk­a široká sotva na jedno auto, parkuje se po obou stranách. O deset minut později se jí táhne kolona, vpřed se posouvá přískoky. Dvě auta zastaví u základní a mateřské školy, vyskočí dítě, dostane pusu a je to. Zaparkovat není kde. Rodiče těch nejmladšíc­h, které nestačí vysadit na ulici, parkují, kde se dá. Na obrubníku, na přechodu, na bezpečnost­ních prvcích, které ho chrání. A mezi nimi se proplétají děti.

Základní škola na Bakalově nábřeží v Brně stojí ve vnitroblok­u. „Pokud tam vjede více aut, musí se vyhýbat tak, že vjedou na chodník. Mezi nimi kličkují malé děti,“říká mluvčí Městské policie Brno Tereza Kadrnožkov­á.

Rodičů, kteří vozí děti do škol autem, přibývá a ulice se před začátkem vyučování mění v nebezpečné zóny. Obce, školy i rodiče teprve hledají cesty, jak se s tím naučit žít.

Budou muset, aut totiž podle ředitele školy ve středočesk­ém Hradištku neubude. Konkrétně do jeho školy jezdí autem většina žáků, kteří chodí na první stupeň. Část by se jich do školy jinak než autem ani nedostala. „Od jiných škol, které působí v podobných lokalitách, jako je ta naše, se to nijak neliší,“říká ředitel školy.

Kolem základní školy Jitřní v pražských Hodkovičká­ch projede mezi sedmou a osmou ráno 245 aut. Ze 184 z nich vystoupí před školou děti. „Vybíhají i z autobusu, který tu zastavuje, přímo pod kola projíždějí­cích aut,“říká Jana Nováková. Mluví o škole, kam její dcera chodí do sedmé třídy – není tady ani přechod pro chodce. Proto zde také nestojí městský strážník, ti totiž hlídají jen označené přechody. O jeho zřízení a také o to, aby před školou vznikla bezpečná parkovací místa pro rodiče, kteří děti vysazují z aut, usiluje Jana spolu s dalšími rodiči i vedením školy už od doby, kdy sem její dcera začala chodit do první třídy. Teď už to konečně vypadá nadějně.

Dvě děti z pěti

Provoz je tu před osmou ráno opravdu hustý. „Spočítali jsme, že autem tu do školy jezdí 37 procent dětí. To je na pražské poměry hodně,“uvádí Blanka Klimešová, místopředs­edkyně sdružení Pražské matky, které už deset let analyzuje dopravní situaci v okolí škol a navrhuje různá bezpečnost­ní opatření.

Ani školy v menších obcích se ale rannímu chaosu nevyhnou. „Autem jezdí většina dětí z prvního stupně, u nás autobusy do řady míst nejezdí, a vzhledem k tomu, jak je naše spádová oblast velká, by to ani nebylo reálné,“vypráví ředitel školy ve středočesk­ém Hradištku Ondřej Hynek.

Před osmou hodinou tu před školou rodiče parkují, kde se dá, otáčejí se v místech, kde to není bezpečné. „Vloni jsem viděl, jak tu dítě muselo uskakovat,“dodává Hynek.

Bezpečně přes ulici

Cesta z ranního chaosu je podle Klimešové běh na dlouhou trať. Jedním z kroků je přesvědčit rodiče, aby děti do školy posílali pěšky. To ovšem znamená, že cesta musí být bezpečná. Sdružení Pražské matky spolupracu­je se školami, analyzuje pro ně bezpečnost v okolí a navrhuje, jak ji zlepšit, aby více dětí chodilo do školy pěšky. „Vytipujeme nebezpečná místa a ve spolupráci s úřady navrhujeme úpravy,“říká Klimešová. Zatím jich prosadily zhruba osmdesát. Největším problémem je stále bezpečné přecházení. „Je třeba co nejvíce zkrátit vzdálenost, kterou musí chodec překonat po vozovce,“upozorňuje Klimešová. To znamená budování „ostrůvků“pro chodce, rozšiřován­í chodníků a instalaci zpomalovac­ích prvků.

V řadě případů se dá změny k lepšímu dosáhnout prakticky okamžitě. „Například kolem přechodů na sídlištích bývají umístěné kontejnery na tříděný odpad, za kterými řidič dítě nevidí a dítě nemá adekvátní výhled,“vysvětluje Klimešová.

Jejich doporučení­m vycházejí obce vstříc stále ochotněji. Tedy s jednou výjimkou – tou je omezení prostoru pro parkování, a to často i v případech, kdy jde o nezpřístup­nění místa, kde se podle dopravních předpisů ani parkovat nesmí. Ulevit dopravě mohou podle ní i samy školy, například když dětem nabídnou prostor, kde mohou bezpečně zaparkovat kola nebo koloběžky.

Komplikova­ná dopravní situace u škol už přiměla některé obce zavést školní autobusy. Například v Jesenici u Prahy ráno bezplatně sváží děti do školy po třech linkách, především z těch částí obce, odkud by se jinak než autem do školy dostávaly obtížně. „Ulehčuje to logistiku rodičům, ale také dopravní situace kolem školy byla šílená a tohle jí ulevuje,“říká starosta Jesenice Pavel Smutný. Školní autobusy stojí zhruba dva miliony ročně.

Výhradně pro dopravu dětí do škol slouží také tři školní linky v Říčanech. „Jezdí ráno po odlišných trasách než městské linky,“upřesňuje mluvčí Říčan Kateřina Lauerová.

Jak bezpečné to u škol pro děti bude, záleží i na rodičích. „Valná část rodičů, kteří vozí své děti do školy autem, myslí podle zkušeností našich strážníků pouze na bezpečnost svých dětí, ale už ne ostatních. Někdy se bohužel chovají až bezohledně,“připomíná Irena Seifertová z pražské městské policie.

V Hradištku by například pomohlo, kdyby nejezdili až ke škole, kde se pak musí složitě otáčet. „Asi padesát metrů pod školou máme plochu, kde se dá parkovat. Také je to tam poměrně náročné, ale je to přehledněj­ší prostor než před školou,“vysvětluje ředitel Hynek.

To je problém i v Brně u školy na Bakalově náměstí. Město pár desítek metrů od školy nechalo vybudovat parkoviště K + R (Kiss and Ride), část rodičů ale stále zajíždí až ke vchodu, který je ve vnitroblok­u. Tato parkoviště umožňují řidiči zastavit na dobu maximálně pěti minut, neměl by ale v té době od auta odejít.

S přispěním Roberta Oppelta a Marka Osoucha

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ?? Co nejkratší vzdálenost Přecházení je pro děti, které jdou pěšky, největší riziko. Vzdálenost, kterou musí ujít, zkrátí ostrůvky mezi jízdními pruhy nebo rozšíření chodníku na úkor ulice. Na snímku je křižovatka ulic Prokopova a Rokycanova v Praze 3 před a po přestavbě. FOTO: 3x Pražské matky
Co nejkratší vzdálenost Přecházení je pro děti, které jdou pěšky, největší riziko. Vzdálenost, kterou musí ujít, zkrátí ostrůvky mezi jízdními pruhy nebo rozšíření chodníku na úkor ulice. Na snímku je křižovatka ulic Prokopova a Rokycanova v Praze 3 před a po přestavbě. FOTO: 3x Pražské matky
 ??  ?? Bez přechodu pro chodce U základní školy v pražských Hodkovičká­ch přebíhají děti ulici mezi auty, která přivážejí jejich spolužáky.
Bez přechodu pro chodce U základní školy v pražských Hodkovičká­ch přebíhají děti ulici mezi auty, která přivážejí jejich spolužáky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia