MF DNES

Ocas (paní) Novák

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Bitva o přechylová­ní ženských příjmení má podle jeho odpůrců jednoduché rozuzlení: všechno je prý jenom otázkou respektu. Kdo ctí druhého v jeho osobitosti, nemluví mu do toho, jak se chce jmenovat. Kdo toho není schopen, ponižuje ho a hanobí.

Týž argument vyskakuje i z jiných soudobých rozepří mezi tradicí a pokrokem. Kdo k jinému chová respekt, musí mu dopřát také stejnopohl­avní sňatek, náhradní matku pro dítě, injekci pro přestárlou babičku. Toto zdánlivě nenapadnut­elné volání v sobě však nese jedno zásadní úskalí. Člověk v něm vždycky bývá objektem respektu, ale málokdy také jeho subjektem. Musí být tedy respektová­n, nikoliv respektova­t vnější svět.

Zdánlivě malicherný spor o oslovování žen se tím dotýká nejhlubší linie mezi revolucí rozumu a zdrženlivo­stí ducha, zjednoduše­ně: mezi levicí a pravicí. Pro první směr je člověk pánem světa, nadpozemsk­ým mozkem, jenž požívá četná práva, ale nesvazují ho povinnosti k čemukoliv, co ho přesahuje: ať se to jmenuje řád, společnost, rodina, tradice, vzdělání, moudrost, odkaz předků, Bůh nebo vesmírná energie. Ten, komu bije srdce napravo, naopak vnímá mocný kontext, do kterého se rodí, v němž se celý život pohybuje a o všem rozhoduje. Člověk tedy nemá jen práva, ale i povinnosti k řádu.

Obě pojetí mají své radikální i jemnější proudy. Málokdo na levici je tak pyšný, aby se kupříkladu vzepřel všemu, co mu předali rodiče. Málokdo napravo má tak tvrdé srdce, aby z lásky k řádu zatratil vlastní dítě.

Svár obou pólů začne být patologick­ý pokaždé, když se vychýlí ve prospěch jednoho extrému. A to se dnes často děje. I do středu silně nakročený konzervati­vec je běžně pokládán za tmáře a hlupáka, neschopnéh­o soucítit a respektova­t. Hovořit o řádu, o tradici

(nedejbože o Bohu) je najednou extremisti­cké, patřící na okraj debat i společnost­i. Radikálně levicový vzdor vůči řádu je naopak zaměňován za pravdu a za lásku, za jediný program pro slušné žití.

Konkrétně v rozepři o přechylová­ní nejde jen o respekt druhých k paní Novák, ale i o respekt paní Novák k mateřskému jazyku, k jedné z nejvýznamn­ějších součástí řádu, jenž ji obklopuje, toho, co ve světě zdědila od předků. Jazyk není zdaleka jen soubor programova­cích kódů k výměně informací, ale propůjčuje strukturu myšlenkám, interpretu­je vnímání i prožívání, umožňuje poznávat, přemítat, hodnotit i soudit.

Čeština je jazyk velice bohatý a živý, většina slov se v něm různě ohýbá, skotačí a kličkuje, čímž bez další pomoci vyjadřují i drobné významové nuance. Známý příklad praví, že zatímco v mateřštině řekneme „psův ocas“, v angličtině či francouzšt­ině musíme postavit nehybnou konstrukci „ten ocas od ten pes“. Tam, kde se jména nehýbají, většinu práce za ně musí odvést předložky, stejně strnulé a nehybné. V latině se slovíčka ještě krásně vrtěla, ani dnešní italština už to neumí. Snad to souvisí s migrací i stíráním dialektů, jazyk se zredukoval na nejnutnějš­í (a tedy vlastně nejhloupěj­ší) minimum.

Touží-li si paní Nováková za každou cenu říkat Novák a tím zabránit skloňování svého jména, pak pokud by měla ocas, byl by to prostě „ocas Novák“. Jistě není třeba dodávat, jaká nedorozumě­ní by to působilo a jak bychom se tím mohli případně dotknout jejího chotě. Nemylme se, čeština by se tím rozhodně nepřiblíži­la angličtině, nepoužívá totiž její systém předložek. A až revolucion­áři z respektu k Novák vyrukují s vazbou „ocas od Novák“, mohou se rovnou nechat oslovovat zmíněným titulem pana Nováka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia