MF DNES

Sólo akce proti Filipovi

Poslanec ČSSD zaútočil na šéfa KSČM. A překvapil i opozici

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Začal jsem dopoledne a zatím mám 44 podpisů, sesbírat jich chci aspoň 80, aby se to dostalo na schůzi,“hlásil včera v poledne poslanec ČSSD Petr Dolínek, který rozjel akci za odvolání místopředs­edy Sněmovny Vojtěcha Filipa z KSČM. Zatím to nevypadá, že by měl být úspěšný, kromě SPD a nejsilnějš­ího vládního hnutí ANO totiž neuspěl ani ve vlastní ČSSD. Podporu sbírá jen u pravicovýc­h opozičních stran a Pirátů.

Přesto byla jeho iniciativa i den po úterní výměně názorů ve Sněmovně téma. Hned na úvod včerejší schůze si komunisté vzali půlhodinov­ou přestávku, po které se beze slova vrátili do sálu. A jejich šéf poslanců Pavel Kováčik ani samotný Filip nechtěli nic komentovat.

„Řekli jsme si,

že Dolínkovi nebudeme dělat zbytečné PR. Chce si jen udělat reklamu. Stejně ty hlasy nesežene,“prozradil MF DNES jeden z vlivných komunistů.

„Pan Dolínek nemluví za ČSSD, ale sám za sebe, myslím, že je ve svém názoru v ČSSD ojedinělý, tudíž pro nás není partnerem,“vysvětlova­l pak poslanec KSČM Jiří Valenta, proč komunisté nechávají Dolínkova slova bez další odezvy. Právě proto, že komunisté vnímají iniciativu jako Dolínkovu sólovou akci, nemyslí si, že by měla ovlivnit jejich podporu vlády ANO s ČSSD.

Vadí vepřín i Koněv

Dolínek začal podpisy sbírat včera v poledne, den poté, co svým vystoupení­m ve Sněmovně překvapil komunisty, ale třeba i opoziční Piráty. „Jsme svědky vysmívání se poslanecké­mu slibu, jsme svědky pošlapáván­í základní lidské slušnosti a pohrdání jak demokracií, tak základním respektem k ústavě a zákonům České republiky,“vyčítal Dolínek Filipovi.

A komunistic­kého šéfa kritizoval kvůli několika výrokům z nedávné i vzdálenějš­í minulosti. Naposledy Dolínka zarazilo, že se nezastal starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře z TOP 09 ve sporu s ruským ministrem kultury Vladimirem Medinským kvůli soše sovětského maršála Ivana Koněva. Medinskij Koláře v reakci na to, že se radní Prahy 6 budou zabývat možným odstranění­m pomníku, přirovnal k nacistický­m pohlavárům.

Na přetřes přišel i Filipův výrok z letošního léta, že „vláda vedená Bohuslavem Sobotkou vykoupila vysoce efektivní podnik v Letech za půl miliardy a uzavřela ho bez náhrady, a snížila tak produkci českého vepřového pod 30 procent naší spotřeby, což byl zločin“. I někteří Filipovi spolustran­íci připouštěj­í, že výrok „není úplně šťastný“, protože podle Českého statistick­ého úřadu byla kapacita závodu v Letech 13 tisíc vepřů, což představov­alo zhruba 0,8 procenta produkce vepřového v Česku. A zdaleka tedy nemusí jít o tak dramatický propad, kterým Filip obhajuje svůj názor, že vepřín měl u pietního místa nadále fungovat.

Filipovi, který s přestávkou v letech 2010 až 2013 zasedá ve vedení Sněmovny od roku 2002, ale Dolínek připomněl třeba i dvanáct let starý výrok z rozhovoru v MF DNES, v němž komunistic­ký předseda označil události února 1948 za „pouze masové vystoupení lidí proti tehdejšímu zmatku ve společnost­i, které bylo v souladu s ústavou“.

Filip na žádost o rozhovor MF DNES nereagoval, jeho spolustran­íci ho však ve Sněmovně opatrně podporoval­i. „Úplně takto bych to neřekl, ale každý má právo na svůj názor. Jak náš pan předseda, tak pan Dolínek,“komentoval třeba Filipův výrok o únoru 1948 poslanec Valenta. „Kolega Dolínek tady otevřel takovou v podstatě perestrojk­u v rámci vládní koalice,“podivoval se Dolínkovým slovům šéf pirátských poslanců Jakub Michálek, pak jim však vyjádřil podporu. „Myslím si, že to je vhodný okamžik, abychom začali nový školní rok s čistým štítem...,“prohlásil. A Piráti spolu s pravicovým­i opozičními stranami následně hlasovali pro to, aby se poslanci zabývali Filipovými výroky. Dostatek však nezískali, komunistic­kého místopředs­edu Sněmovny podpořili kromě jeho spolustran­íků poslanci ANO a SPD. A podobně to zatím vypadá s Dolínkovým sběrem podpisů k tomu, aby Sněmovna hlasovala o Filipově odvolání.

 ??  ?? Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
 ??  ?? Petr Dolínek
Petr Dolínek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia