MF DNES

Naděje pro „české“nosorožce. Vědci vyvinuli první embrya

- — Tomáš Plecháč

Vědci se výrazně přiblížili k záchraně téměř vyhynulé populace severních bílých nosorožců. Včera v italské Cremoně oznámili, že se jim povedlo získat dvě životascho­pná embrya. Vajíčka před třemi týdny v Keni odebrali posledním dvěma samicím Nájin a Fatu. Ty do rezervace Ol Pejeta v roce 2009 spolu se dvěma samci převezl safari park ve Dvoře Králové nad Labem. Zamrazené zárodky jsou nyní připravené k přesunu k náhradním matkám příbuzných nosorožců jižních bílých.

„Jsme svědky unikátního projektu, který může zvrátit osud a zachránit ne ohrožený, ale vyhynulý druh,“sdělil ředitel dvorského safari parku Přemysl Rabas.

Tým špičkových veterinářů v Keni odebral samicím deset vajíček, v laboratoři v Cremoně se jim podařilo sedm z nich oplodnit. Po deseti dnech inkubace se ze dvou vajíček vyvinula embrya. „Kryogenick­y jsme je zamrazili pro budoucí transfer do jiné samice,“uvedl Cesare Galli z institutu Avantea, který zákrok provedl.

Podle Rabase je pro záchranu druhu potřeba vytvořit desítky zamrazenýc­h embryí. Odborníci proto budou v odebírání vajíček z keňských samic pokračovat, aby získali co největší množství genetickéh­o materiálu.

Zvířata proceduru podstoupí třikrát až čtyřikrát ročně. Nejbližší odběr je naplánovan­ý na prosinec. Zárodky v budoucnu donosí samice nosorožců jižních bílých, kterých na světě žije kolem dvaceti tisíc.

Techniku transferu embryí už veterináři na jižních bílých nosorožcíc­h zkoušejí. Severní poddruh se na samotný pokraj vyhynutí dostal kvůli nelegálním­u lovu a poptávce po rohovině. Poslední samec Sudán uhynul v loňském roce.

 ??  ?? CREMONA
CREMONA
 ?? Foto: Ondřej Littera, MAFRA ?? Záchrana nosorožce severního bílého Samice prakticky vyhynulého nosorožce, když ještě žila v zoo ve Dvoře Králové.
Foto: Ondřej Littera, MAFRA Záchrana nosorožce severního bílého Samice prakticky vyhynulého nosorožce, když ještě žila v zoo ve Dvoře Králové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia