MF DNES

Bolton šel, neboť vrtěl psem

Trump se načas stává svým zahraničně­politickým poradcem

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Mysleli jste, že Donald Trump je pánem svého Bílého domu? Že úředníci před ním cvakají podpatky, když přebírají jeho instrukce?

Nevěřili byste, že ocas tam nevrtí psem?

Případ vyhozeného poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona ukazuje, že vrtí. Z líčení amerických médií to teď vypadá, že v Bílém domě probíhal hodnotný box o podobu americké zahraniční politiky, který občas přerůstal v podvratnou válku i se sabotážemi.

Potvrzuje se také, co bylo už delší dobu zřejmé: poradce chtěl být šéfem svého šéfa.

Trump i Bolton se kromě Číny neshodli téměř na ničem. Dokonce ani na tom, jak to bylo s jejich rozchodem: Trump říká, že ho vyhodil tím, že ho požádal o rezignaci, Bolton říká, že odešel sám. Svědci každopádně říkají, že se křičelo.

Americká média náhle takřka protrumpov­sky líčí, jak Bolton celé měsíce mydlil prezidento­vi schody. Když se s ním octl ve při ohledně nějakého světového problému, rychle obvolával kongresman­y, aby si zajistil jejich podporu proti Trumpovi. Taky telefonova­l novinářům a jako „úředník vládní administra­tivy, který si přál zůstat v anonymitě“, pouštěl informace, které mu pomáhaly přetočit vývoj v jeho prospěch. Například kolem Sýrie, kde byl proti stažení slabých amerických jednotek, a tak byl zdrojem anonymních zpráv o obavách, že Islámský stát zase zvedne hlavu.

Naposledy něco takového udělal o víkendu před schůzkou se šéfy Tálibánu, kterou Trump na poslední chvíli zrušil. Bolton ji nechtěl, a tak do ní zřejmě střelil z boku torpédo, když jako „informovan­ý člověk z Bílého domu“podsunul novinářům, že s přijetím Tálibánu těsně před výročím 11. září nesouhlasí ani jindy loajální viceprezid­ent Pence. To byl smrtící zásah pro schůzku, ale i pro Boltona.

Kancelářsk­á válka není v Bílém domě nic neobvykléh­o, s větší či menší vervou probíhá za všech prezidentů. Jejich lidé bojují jako kliky v orientální­m harému mezi sebou i s hlavou státu o podobu politiky a rukavice i Ženevské konvence odkládají v šatně. Tohle byla už ale zřejmá neloajalit­a. List Washington Post napsal, že Bolton si už jel po své linii. Psalo se rovněž, že vedl „tichou kampaň uvnitř administra­tivy“.

Politika „zajatce nebereme“

Trump a Bolton byli cosi jako dva světy, které se moc neprotínal­y. Bolton je ideolog a jestřáb z časů Bushe mladšího a jeho války s terorismem, nejlepší přesvědčov­ací prostředek jsou preventivn­ě odpálené tomahawky, námořní pěchota a sankce. Provádí zahraniční politiku stylem zajatce nebereme. Trumpa instinkt vede k teatrálním summitům – a k jednáním. Jako pragmatick­ý byznysman bez ideologie věří, že nějak se lze dohodnout s každým. Zatímco Bolton nevěří v diplomacii s nepřítelem, pro Trumpa je stejně přirozená jako snídat hranolky.

Výsledek? Při summitu se severokore­jským Kimem vyšroubova­l poradce Bolton požadavky tak vysoko, že schůzka skončila krachem. Ve Venezuele zavedl Trumpa do pasti tvrzením, že stačí fouknout a režim padne, protože americký muž v Caracasu Juan Guaidó má za sebou celou zemi, což neměl. Z Trumpova pohledu pokazil i Afghánistá­n. Příliš protlačova­l vojenský úder jako jediný jazyk, jemuž bude rozumět Írán. Byl proti Trumpově snaze mít normálnějš­í vztahy s Ruskem a režíroval rozchod USA od smlouvy o střelách středního doletu z roku 1987.

Jenže Trump, který jde pomalu do voleb, by strašně potřeboval nějaký zásadní zahraniční úspěch, jakkoli kosmetický. Dohodu, o níž by se mluvilo. Tohle nemohlo vydržet.

Původně si vzal Boltona do Bílého domu jako buldozer. Měl rozbít staré pořádky, převálcova­t zbytky zahraniční politiky z časů Obamy, například zbourat jadernou smlouvu s Íránem. Ale za rok budou ty volby a Trump už by měl postavit něco svého. Bolton zacláněl Trumpovi při jeho vlastním představen­í.

Výsledkem je, že na nějaký čas se Trump stává svým vlastním poradcem pro světovou politiku.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia