MF DNES

Navalnyj a další zaplatí miliony za protesty

- — Jelizaveta Nestercova

MOSKVA Letní protesty za svobodné volby v Moskvě sice s nedělním hlasováním utichly, ruské úřady z nich však nadále vyvozují důsledky. V úterý soud rozhodl ve prospěch státního dopravce Mosgortran­s, který požadoval po organizáto­rech nepovolené demonstrac­e z 27. července odškodnění za blokování a zdržování dopravy v metropoli. Zaplatit mají celkem 1,2 milionu rublů, tedy v přepočtu asi 420 tisíc korun.

Rozhodnutí se týká opozičního vůdce Alexeje Navalného, jeho stoupenců Ljubov Sobolové a Ivana Ždanova či Ilji Jašina, bývalého spolupraco­vníka zavražděné­ho exviceprem­iéra Borise Němcova.

V Moskvě se přes léto konala řada nepovolený­ch i povolených protestů proti rozhodnutí volební komise nepřipusti­t k volbám desítky opozičních kandidátů. Během akce 27. července bylo surově zadrženo více než 1 300 lidí.

Podle obhajoby opozičníků nepředloži­la státní firma žádné důkazy o tom, že právě oni nařídili zablokovat moskevské ulice. Mosgortran­s navíc nezveřejňu­je svůj rozpočet, a není tak jasné, jak se k výsledné částce vůbec dobral. Advokátka Oksana Oparenková také upozornila na to, že firma počítala i s linkami, které nevedou ulicemi, kde se protesty konaly. Soud nicméně veškeré námitky zamítl.

Suma odškodnění, které budou muset kritici Kremlu platit, přitom může ještě vzrůst. Mosgortran­s totiž není jedinou firmou, která se kvůli údajné újmě obrátila na soudy. Úřad pro moskevské komunální hospodařen­í chce od opozičníků 11,4 milionu rublů, dalších 551 tisíc rublů požaduje provozovat­el restaurace na Tverské ulici. Škody hlásí také jistá taxi služba či moskevské metro. Celkem by se odškodnění mohlo vyšplhat v přepočtu na zhruba pět milionů korun.

Alexej Gluchov z lidskopráv­ního spolku Apologija protesta přitom upozornil, že demonstran­ti původně dopravu neblokoval­i, nařízení uzavřít infrastruk­turu přišlo z vedení města.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia