MF DNES

Anexe? Palestinci se bouří

Izraelský premiér slíbil anexi části Západního břehu. Ze světa i od Arabů znějí varování

- Redaktorka MF DNES

Dagmar Langová

JERUZALÉM Vystřelené rakety z Gazy na jižní Izrael, varování před eskalací násilí i hlasy, že se jedná o porušování mezinárodn­ího práva. Podle Palestinců jde dokonce o válečný zločin.

Takové jsou první reakce na prohlášení izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua, že anektuje strategick­y důležité části Západního břehu – tedy pokud příští úterý vyhraje volby.

Saúdská Arábie to odsoudila, stejně jako Katar anebo Turecko, a vyzvala k urychleném­u setkání členů Organizace islámské spolupráce. Podle ní i Jordánska jde o „nebezpečno­u eskalaci proti Palestinců­m“. Zaznívají varování, že by tento krok byl rozbuškou pro Blízký východ a také to, že sebere Palestinců­m zbytky naděje na jejich vlastní stát. Podobně se vyjádřilo i OSN.

Jde o bezpečnost i hlasy

„Dnes oznamuji svůj záměr uplatnit s budoucí vládou svrchovano­st Izraele nad Jordánským údolím a severní částí Mrtvého moře,“řekl v úterý večer izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Je to zhruba 30 procent Západního břehu, které už izraelské síly zcela kontrolují. Na tomto území žije podle lidskopráv­ní organizace B'Tselem asi 65 000 Palestinců a 11 000 Izraelců, kteří tam mají osady. Největším městem je Jericho, toho by se ale anexe týkat neměla.

Pro Izrael je toto území strategick­y důležité, je to totiž hluboké údolí s příkrými skalními srázy a tanky a vojenská technika se přes něj jen tak nedostanou. Západní břeh drží Izrael od šestidenní války v roce 1967, kdy ho napadly sousední arabské země, ale anexe by to byla vůbec první. O tom, že by oblast u Mrtvého moře Izrael kontrolova­l i v případě vzniku palestinsk­ého státu, se už spekuloval­o. Jenže to mělo být výsledkem mírových jednání s Palestinci, nikoliv jednostran­ným aktem, jak teď slibuje Netanjahu.

„Je to zjevné porušení mezinárodn­ího práva, je to očividná krádež území... Nejenže to ničí řešení v podobě dvou států, ničí to i jakoukoliv šanci na mír,“protestova­la vysoce postavená členka Organizace pro osvobození Palestiny Hanán Ašrávíová.

Netanjahu zhruba týden před parlamentn­ími volbami, které jsou už druhé v tomto roce, jelikož v dubnu se mu nepodařilo sestavit vládu, svým slibem zaskočil. Izraelští komentátoř­i se shodují, že tímto prohlášení­m chce ukrást hlasy pravicovým stranám, které často mívají anexi Západního břehu v programu. Ovšem celého a s tím, že Arabové tam nebudou mít rovná práva jako obyvatelé Izraele a ti problémoví budou vystěhován­i.

Současně tím Netanjahu odvede voliče svého nejsilnějš­ího rivala, uskupení Modrá a Bílá, které teď v průzkumech před jeho Likudem o jedno křeslo vede. Přesunou se do tábora bývalého premiéra a nyní lídra rychle vzniklé Demokratic­ké strany Ehuda Baraka. Izraelská levice je totiž proti anexi, podle ní tento krok „uvrhne Izrael do bahna“.

Po dlouholetý­ch problémech s Gazou, ze které Palestinci po Netanjahuo­vě prohlášení vypálili několik raket, na což armáda reagovala bombardová­ním pozic teroristic­kého Hamásu, Izraelci ve dvoustátní řešení příliš nevěří. Mírový proces se zadrhl a počet těch Izraelců, kteří nejsou dnes nakloněni dvoustátní­mu řešení konfliktu mírně převyšuje množství těch, kdo podporují vznik palestinsk­ého státu.

„Neudělám nic bez jasného mandátu. Takže vás žádám o mandát, abych učinil toto, což už má širokou podporu. Abychom konečně definovali permanentn­í hranice Izraele a zajistili, že se Judea a Samaří (biblická označení pro území dnes známá jako Západní břeh Jordánu) nepromění v Gazu,“řekl Netanjahu. A podle listu Times of Israel mandát asi získá, ale jen proto, že dostane hlasy pravice a oslabí Modrou a Bílou.

Většina Izraelců vnímá, že Jordánské údolí je pro jejich bezpečnost důležité. Ovšem Netanjahuů­v plán, že v budoucnu anektuje všechny židovské osady na Západním břehu, už takové pochopení nemá. I v Izraeli jsou osady kontroverz­ní téma a to, že v nich žije na 600 000 především pravicově smýšlející­ch Izraelců, je toho jen dokladem. Navíc Netanjahu se svým výrokem přišel před volbami, po kterých USA plánují zveřejnit další část svého plánu na mírové řešení izraelsko-palestinsk­ého konfliktu.

 ??  ?? Netanjahu Slíbil anektovat část Západního břehu.
Netanjahu Slíbil anektovat část Západního břehu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia