MF DNES

Fandit na fotbale jí zakázali, tak se Íránka upálila

- — Ladislav Kryzánek

I když fotbal milují, podívat se na své idoly mohou tak maximálně v televizi. Jít fandit přímo na stadion, to je pro ženy v Íránu s výjimkou několika málo experiment­ů, od nichž se rychle upustilo, už od islámské revoluce tabu. Tamní pruderie totiž ženy důsledně „chrání“, aby nebyly vystaveny chtivým mužským pohledům ve veřejných prostorách.

Některé fanynky proto riskují a pokoušejí se na stadion vloudit v přestrojen­í za muže. Nezapomína­jí ani na umělý plnovous. Tak jako devětadvac­etiletá Sahar Chodajárío­vá, přezdívaná „modrá dívka“kvůli barvám jejího oblíbeného týmu Esteghlal. Tu však tato „troufalost“stála v konečném důsledku život.

Když šla na zápas Esteghlalu na teheránský stadion Azadi, žádný problém si nepřipoušt­ěla. Ostatně už takhle několikrát tajně zápas sledovala. Tentokrát ji však bdělí strážci odhalili, Sahar byla zatčena a hrozilo jí až půl roku vězení. V panice a na protest proti nesmyslné buzeraci se proto 2. září před soudní budovou polila benzinem a zapálila. Týden poté v nemocnici zemřela.

Pro mnoho Íránců to byl šok. Došlo jim, v jakém Absurdistá­nu to vlastně žijí. „Jediné, čím se provinila, bylo, že žila v zemi, kde ženy čelí diskrimina­ci, která je ukotvena v právu a promítá se těmi nejhrůzněj­šími způsoby do všech oblastí jejich života, včetně sportu,“říká Philip Luther z lidskopráv­ní organizace Amnesty Internatio­nal.

Vzepřeli se i samotní fotbalisté. Například hvězda Ali Karimí, která hrávala i za Bayern Mnichov, vyzvala fanoušky v Íránu, aby bojkotoval­i fotbalové zápasy na protest proti smrti „modré dívky“. Soudkyně Parvaneh Salahšúrí následně symbolicky uvedla na svém Twitteru: „Všichni jsme zodpovědni.“„V budoucnu přijde den, kdy bude jeden z největších teheránský­ch stadionů pojmenován Sahar,“řekl bývalý kapitán národního fotbalovéh­o týmu Andranik Teymourian.

 ?? Foto: Reuters ?? TEHERÁN
Foto: Reuters TEHERÁN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia