MF DNES

Plány nové evropské vlády

Nastupujíc­í předsedkyn­ě Evropské komise Ursula von der Leyenová oznámila její nové složení. Co tím předem prozradila o jejích prioritách? Jak by měla vypadat EU v příštích pěti letech?

- Vladimír Bartovic ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM

Personální složení nové Evropské komise, která se ujme moci 1. listopadu, žádné překvapení nepřineslo. Všichni kandidáti byli známí již několik týdnů předem a von der Leyenová na rozdíl od svého předchůdce Jeana Clauda Junckera žádného kandidáta nominované­ho členskými státy neodmítla. Informace, kterou všichni netrpělivě očekávali, bylo rozdělení portfolií mezi komisaře. Von der Leyenová nakonec překvapila zejména novou strukturou Komise a dost zásadním předefinov­áním jednotlivý­ch portfolií.

Už Juncker vytvořil strukturu, ve které místopředs­edové koordinují činnost jednotlivý­ch komisařů. Von der Leyenová ji však znepřehled­nila, když zrušila pravidlo, že činnost každého komisaře je koordinová­na jen jedním místopředs­edou. Nově budou komisaři v jednotlivý­ch oblastech své odpovědnos­ti muset spolupraco­vat s více místopředs­edy, což může způsobovat do budoucna problémy s koordinací a odpovědnos­tí.

Von den Leyenová sice chytře vytvořila až osm místopředs­ednických míst, aby prestižní funkcí uspokojila co nejvíce zemí, ale zároveň z nich vydělila pouze tři

výkonná, která budou mít zároveň v přímé podřízenos­ti generální ředitelstv­í, tj. jakási ministerst­va EU. Jenom tito tři místopředs­edové tedy budou mít k přímé dispozici úřednický aparát pro naplňování svých zadání. Dvě z těchto tří pozicí dala bývalým vedoucím kandidátům ve volbách do Evropského parlamentu, tzv. spitzenkan­didátům evropských socialistů a liberálů Franzi Timmermans­ovi a Margarethe Vestagerov­é, aby si tak zajistila dostatečno­u většinu pro volbu Evropské komise v Evropském parlamentu. Von der Leyenová vytvořením těchto „privilegov­aných“místopředs­ednických postů zároveň potvrdila, že jejími prioritami budou ochrana klimatu, digitální transforma­ce a hospodářst­ví včetně stability finančních trhů.

Uznání pro Jourovou

I ostatní místopředs­ednické funkce pokrývají prioritní oblasti z jejího programové­ho prohlášení, na jehož základě získala důvěru Evropského parlamentu. U nich je však nejasná jejich pravomoc – zejména vůči jednotlivý­m komisařům – a sporná je v některých případech i náplň jejich práce. Při stávajícím počtu členských států Unie a zachování principu „jedna země = jeden komisař“je sice opravdu těžké vytvořit tolik smysluplný­ch portfolií, avšak některá jsou přinejmenš­ím zvláštní. Kupříkladu řecký místopředs­eda by měl ochraňovat evropský způsob života. Pro občany bude jen velice složité si představit, co bude náplní jeho práce, a pro mnohé může takový název funkce zavánět slovníkem pravicovýc­h radikálů. Na první pohled je také těžké vidět rozdíl mezi portfoliem chorvatské místopředs­edkyně, která bude mít na starosti demokracii, a Věry Jourové, která bude mít na starosti hodnoty – včetně právního státu.

V mnoha zemích Unie včetně Česka se okamžitě po oznámení složení nové Komise rozproudil­y debaty, jestli je dané portfolio úspěchem, nebo ne. Vlády své kandidáty brání a přidělené portfolio obhajují, zatímco opozice kritizuje. Pravda je většinou někde uprostřed. V případě Česka je opravdu možné považovat místopředs­ednické místo za osobní uznání Jourové, jež byla

V konečném důsledku je nejdůležit­ější to, jak kvalitní je člověk, kterého do Bruselu vysíláme.

kvalitní a pracovitou členkou stávající Evropské komise. Ovšem přidělené portfolio nekorespon­duje s ambicí české vlády získat silné ekonomické portfolio. To by však rády získaly téměř všechny členské země a těchto portfolií je málo. Jourová dopadla v podstatě ještě celkem dobře. Kupříkladu výše zmíněná Chorvatka Dubravka Šuicová má kromě demografie na starosti už jen přípravu konference o budoucnost­i Evropy.

Portfolio Jourové je velice široké a obsahuje diametráln­ě odlišné oblasti, kterými jsou otázky právního státu v jednotlivý­ch členských zemích, včetně plurality médií, transparen­tnost legislativ­ního procesu EU a etika rozhodován­í jednotlivý­ch evropských institucí, boj proti dezinforma­cím a falešným zprávám, vztahy s církvemi anebo otázka zavedení nadnárodní­ch kandidátní­ch listin pro volby do Evropského parlamentu. Šířka portfolia a jednotlivá témata navozují dojem, že jde o jakési zbytkové záležitost­i, které se nevešly jinam. Na druhou stranu Jourové umožní soustředit se na pár opravdu důležitějš­ích věcí, ve kterých se může zviditelni­t a uspět. To, že to zvládne, už dokázala i ve stávající Evropské komisi, kdy bylo její portfolio nejdříve kritizován­o, a nakonec z něj „vytřískala maximum“, když se věnovala věcem, jako je ochrana soukromí spotřebite­lů před velkými společnost­mi jako Facebook nebo Google, GDPR nebo pro Středoevro­pany podstatná dvojí kvalita potravin.

Bude tedy záležet zejména na ní samotné, jak moc velké pole působnosti si dokáže vybojovat. Paradoxně její prostor věnovat se otázce právního státu v členských zemích bude nejvíce omezen tím, že skutečná pravomoc bude náležet belgickému komisaři Reyndersov­i, zodpovědné­mu za portfolio spravedlno­sti. Pravděpodo­bně mnohem větší šanci na úspěch a zviditelně­ní se bude mít spíše v otázkách boje proti dezinforma­cím a falešným zprávám.

V konečném důsledku je nejdůležit­ější to, jak kvalitní je člověk, kterého do Bruselu vysíláme. Věra Jourová si určitě neutrhne ostudu při grilování v Evropském parlamentu a to, že zvládá své domácí úkoly, mezi které neoficiáln­ě patří i „hlídání“zájmů Česka v Komisi, už přece dokázala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia