MF DNES

Babiš, pravda, láska a komunisti

Diář

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Odjakživa nesnáším klišé a hloupé používání citátů, obzvlášť v médiích. Například „rostu“, když nějaký blb napíše, že před politikem či stranou stojí „Sofiina volba“. Přirovnat dumání o podpoře Franty či Pepy k rozhodován­í hrdinky Styronova románu, které ze svých dětí pošle do plynové komory, je přece nanejvýš pitomé. Jsou ale i jemnější verze téhož. Paní Jana Filipová z Kolovče na Domažlicku třeba komentoval­a nepravomoc­ný rozsudek, podle kterého se jí má premiér Andrej Babiš omluvit za slova, že na demonstrac­ích proti němu byli placení lidé, slovy: „Mám obrovskou radost. Pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí.“To mi opravdu připadá absolutně prázdné a falešné.

● KSČM se v průzkumu preferencí ocitla poprvé pod pěti procenty. Všichni se diví a hledají důvody. Takto o možných příčinách hovořil v srpnu 2005 jistý Miloš Zeman, toho času důchodce z Vysočiny, když ČSSD doporučova­l, ať svoji vládu opřou o komunisty a nevládnou s Unií svobody a KDU-ČSL. „Považujete Françoise Mitterrand­a za velkého politika? No výborně. A tento Mitterrand vzal do vlády komunisty, což my si dosud dovolit nemůžeme. No a vzal je do vlády velmi účelově – aby socialisté byli nejsilnějš­í a pokud možno jedinou levicovou stranou ve Francii. A jestliže druhou levicovou stranu izolujete, ostrakizuj­ete, ghettoizuj­ete, tak jí velmi pomáháte. Když naopak využijete jejích hlasů pro prosazení programový­ch bodů ČSSD, tak je to bezesporu účelovost, ale účelovost, proti které nic nemám.“Mimochodem, Mitterrand tím francouzsk­é komunisty de facto zlikvidova­l.

● Reklamní mág Martin Jaroš je dlouhodobo­u „nadějí“české politiky. Před posledními volbami nechal na sociálních sítích hlasovat, zda má kandidovat za Piráty, nebo TOP 09. Nakonec vycouval s tím, že si založí vlastní stranu. A nyní? „Prostě jsem si uvědomil, že na nějaký veřejný snahy nejsem dost dobrej a nejsem na to ten správnej člověk. A taky protože jsem prostě šťastnej ve svém současném životě a nemůžu rodině zhoršit život úplně ve všech směrech kvůli nějaký žumpě. Všichni, co mi to furt říkali, měli pravdu,“napsal do jedné z diskusí na Facebooku. Takže je zase o jednoho spasitele méně.

● Televize Nova kdysi zavedla ve sportovníc­h zprávách rubriku Borec na konec. Na té samé stanici to pak bylo parodováno jako Blbec na konec. Poslední místo v tomto sloupku si v posledních týdnech vysloužil šéf ODS Petr Fiala. Tentokrát „zabodoval“svým výrokem v Otázkách Václava Moravce nad posledním průzkumem agentury Kantar CZ, podle kterého má ANO 30 procent, Piráti 17 a ODS 14,5 procenta. „Když se podívám do zahraničí na podobné případy slabších koncentrac­í moci, jako byl třeba Fico na Slovensku nebo je Orbán v Maďarsku, tak ti dosahovali za podobné situace přes 40, přes 50 procent. To, že Andrej Babiš má 30, je i zásluhou opozice a toho, že dokážeme tomuto oligarchov­i a této mega koncentrac­i moci nějakým způsobem čelit, a to je důležité,“řekl Fiala. Do příslušné rubriky si ho zařaďte sami.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia