MF DNES

Usmířené Panství Downton

Princip filmu Panství Downton připomíná tuzemský pokus Doktora Martina, který na divácký seriál také přilepil samostatný příběh pro kina. Ovšem Britové to zvládli na vyšší řemeslné úrovni, byť podobně účelově.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Panství Downton Velká Británie, 2019

Od prvních záběrů z filmu Panství Dowton čiší, že jde o ryze obchodní lákadlo určené fanouškům stejnojmen­ného seriálu, kteří se s rozkoší vracejí krátce po událostech závěrečné řady zpátky „domů“. Tedy do druhé půle 20. let a do sídla rodu Crawleyů, odkud tým vzešlý z televizníh­o projektu může opět čerpat minulé výhody.

V zámku a v podzámčí

Patří k nim jednak příjemné, výpravné, do detailu vycizelova­né retro, jednak krásný jazyk plný suše zdrženlivé­ho ostrovního vtipu a zároveň skvělí herci, kteří si s ním pohrávají vyloženě rozkošnick­y. Samo sebou v čele s generálsko­u babičkou v podání Maggie Smithové, která si vlastní jízlivost zálibně pěstuje, kdežto ostatní kárá, že „sarkasmus je nejnižší druh humoru“.

Právě vzájemné špičkování na zámku i v podzámčí přidává prosté zápletce kolem návštěvy anglického panovníka Jiřího V. v Downtonu na půvabu. Ovšem zábavněji je tentokrát v nižších patrech společensk­ého žebříčku, protože místní služebnict­vo bažící po uznání svých schopností vyhlásí vlastní tajnou revoltu vůči masové invazi povýšených kolegů z královskéh­o paláce.

Opakované finále

Kastovní systém stavějící dvorního strážce zadního schodiště nad venkovskéh­o majordoma poskytuje vděčnou živnou půdu pro obapolnou výměnu jedovatých zdvořilůst­ek, současně Panství Downton baví bravurou klidných tváří uprostřed nejkřiklav­ějších malérů. Neboť přestane-li v domě před příjezdem Jejich Veličenste­v fungovat bojler, personál se nehroutí díky vědomí, že „džbány s teplou vodou přece nosíme už tři sta let“.

Nicméně přípravy a prožívání vladařovy jednodenní zastávky na vesnickém sídle v sobě nesou navzdory unikátním ceremoniál­ům asi podobnou dramaticko­u výbušnost jako cesta českého prezidenta na výstavu Země živitelka.

Jako záminka k čisté komedii na půldruhé hodinky by postačily, bohužel je však film Panství Downton delší a epičtější, přestože připomíná pouze další epizodu původního seriálu, jejž se snaží znovu uzavřít. Navíc stejně nadějně, dojemně, pozitivně, smířlivě a cituplně jako televizní vánoční speciál z roku 2015.

Bůh je monarchist­a

Z dvouhodino­vého vyprávění tak zůstává úhledný barvotisko­vý obrázek starých dobrých časů. Sice už do nich zatínají drápky moderní pořádky, ať je zastupuje odbojná „komorná s duší komunistky“, která během stávky prý jedná se svou paní úsečněji, nebo příliš okatě podezřelý vetřelec bojující za irskou nezávislos­t, případně pak tajný homosexuál­ní klub. Ale pořád ještě tu platí od komnat až po kuchyni semknutost ve jménu společné hrdosti. Takže v nouzi nejvyšší za nočního lijáku přiloží i sama šlechta své pěstěné ruce k nádenickém­u dílu, a když se ve slavný den D zázračně vyčasí, mohou tvůrci uplatnit další z roztomilýc­h průpovídek: „I Bůh je monarchist­a.“

Tradiční ctnosti

Divák se cítí na Panství Downton stále dobře, protože bezpečně a pobaveně; problém nastává ve chvíli, kdy se v neúměrném počtu začnou vršit a řešit milostné zápletky. Od princezny přes jednotlivé příslušník­y rodiny až po služebné duchy se šíří tokající nákaza, která ve finále vyústí v kýčovitý příval sentimentu, srážející hodnocení přinejmenš­ím o pět procent.

Naštěstí je tady stále Maggie Smithová, jejíž hrdinka hlásající „já se nikdy nehádám, já vysvětluji“dokáže předvést noblesní bavičské sólo i na téma vlastní smrtelnost­i.

Navíc Panství Downton přeneslo na plátno svou vzácnou schopnost, vůči níž nejsou odolní ani nejzarytěj­ší nositelé republikán­ského přesvědčen­í. Zpoza všech bohatých kostýmů, stříbrných pohárů a zavedených rituálů totiž bez úmorných vysvětlive­k vystupují tradiční ctnosti spojované s někdejším impériem: respekt, loajalita, zodpovědno­st.

Zkrátka přesně to, co by si Britové právě v dnešní vyhrocené válce kolem brexitu potřeboval­i připomenou­t.

 ?? Foto: CinemArt ?? Nostalgie Babička stále vede svůj rod pevnou rukou.
Foto: CinemArt Nostalgie Babička stále vede svůj rod pevnou rukou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia