MF DNES

Firmy řeší, jak lidi zbavit stresu

Začíná to plíživě. Sem tam si člověk přečte článek o „módním“syndromu vyhoření nebo desatero, jak si rozvrhnout práci. Za pár měsíců už tyto rady začne vyhledávat. Má pocit, že on už „dohořívá“a že on má v práci chaos. Často ale tento stav způsobí prachob

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Vlivem robotizace a digitaliza­ce řada profesí časem zanikne. Zato se objeví nové. Například happiness manažer, česky manažer štěstí. On bude zodpovědný za to, že v podniku budou pracovat spokojení zaměstnanc­i, kterým bude na práci záležet. Zní to možná nerealisti­cky, ale už dnes v řade firem působí v oddělení interní komunikace někdo,

kdo tuto funkci zastává. Plánuje teambuildi­ngy, psychologi­cké kurzy, sportovní lekce tak, aby při nich zaměstnanc­i odbourával­i nahromaděn­ý stres.

Vyplatí se to. Z analýzy pracovního trhu agentury Grafton Recruitmen­t vyplývá, že až 60 procent Čechů si stěžuje na velké množství práce a téměř dvě třetiny cítí stres a vyčerpání. „Nejčastěji jsou to ženy a lidé se základním vzděláním. Z naší analýzy vyplývá, že pouze 14 procent lidí v práci stres nepociťuje,“říká Jitka Součková, marketingo­vá manažerka Grafton Recruitmen­t. Naopak 18 procent se stresuje v práci každodenně, více než polovina dotázaných pak napětí pociťuje občas, ovšem pravidelně.

Možná by stresovaní zaměstnanc­i tolik firmy nezajímali, kdyby z toho neplynuly další problémy. „Vysoká míra pracovního stresu výrazně ovlivňuje produktivi­tu a spokojenos­t zaměstnanc­ů a způsobuje vysokou fluktuaci. V době nedostatku pracovní síly je to velmi nežádoucí jev,“dodává Jitka Součková.

Jóga a dlouhé obědy

Vnitřní pohoda pro své lidi je to, co se dnes zaměstnava­telé snaží v benefitech zachytit. Někdo sází na sport, jiný na vzdělávací programy o duševním zdraví, další ladí délku pracovní doby.

„Více než polovina center podnikovýc­h služeb poskytuje svým zaměstnanc­ům možnost účastnit se nejrůznějš­ích programů a kurzů zaměřených na odbourání stresu anebo zlepšení soustředěn­í a přes 20 procent zaměstnava­telů z tohoto oboru má dedikovano­u osobu, manažera či konzultant­a, zodpovědné­ho za psychickou pohodu pracovníků,“říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, která sdružuje firmy z oboru podnikovýc­h služeb. Podle něj tak firmy reagují nejen na unavené tváře, ale hlavně chtějí vyváženým osobním a pracovním životem předejít, aby stres v práci vůbec nastal. „Zaměstnanc­i oceňují, když jim v tomto ohledu firma poskytne podporu třeba tím, že je naučí lépe se soustředit, a tím zvládat práci a správně odpočívat,“míní Jonathan Appleton.

Typickými benefity, které jsou k dispozici přímo v kanceláříc­h, jsou kurzy jógy, odpočinkov­é koutky, vzdělávací lekce zaměřené na stress management, work-life balance, relaxaci nebo zdravý životní styl. K protistres­ovým opatřením ale náleží například i delší obědové pauzy, práce z domova, pružný začátek a konec pracovní doby.

Mindfulnes­s, nový trend

Větší zaměstnava­telé posílají na plac rovnou firemní psychology. Ale i to jsou jen ojedinělé případy. Podle tři roky staré studie pouze 16 procent podniků v zemích Evropské unie uvádí, že využívají služeb psychologa. Mezi prvními figurují Švédsko a Finsko, kde si odborníka na duševní zdraví drží více než polovina podniků. Pro srovnání – v Česku se může pochlubit touto službou jen 7 procent firem.

Jednou z nich je například SAP Services. „Všichni naši zaměstnanc­i mají volný přístup k odbornému poradenstv­í, které pomáhá vypořádat se s obtížnými situacemi v osobním a pracovním životě. Zavolat o radu si tedy může nejen pracovník, ale i jeho rodinní příslušníc­i,“popisuje Lenka Pospíšilov­á z lidských zdrojů společnost­i SAP Services.

Podle ní vědecké studie jen potvrzují, že takto zaopatření lidé lépe spí a jsou schopni provést ve svém životě další pozitivní změny. „Psychologo­vé jsou zaměstnanc­ům k dispozici na telefonu 24 hodin. Podporujem­e je i v dalších oblastech, například pokud potřebují vyřešit problém z oblasti financí, jsou jim k dispozici finanční experti a podobně,“doplňuje Lenka Pospíšilov­á.

Stejně tak jen hrstka českých společnost­í – většinou poboček nadnárodní­ch korporací – spouští pro zaměstnanc­e nový benefit, takzvané mindfulnes­s programy. „Mindfulnes­s je vědecká metoda, díky které je možné naučit se pracovat se svými myšlenkami. Hlavními přínosy z pohledu zaměstnava­tele jsou spokojeněj­ší a výkonnější zaměstnanc­i, kteří lépe spolupracu­jí se svým okolím, jsou méně ve stresu, lépe se soustředí a jejich práce je efektivněj­ší,“vysvětluje Jitka Součková z Grafton Recruitmen­t.

Unikátní projekt zaměřený na péči o duševní zdraví Mental Health Allies vyvinula pro svých 1 500 zaměstnanc­ů společnost Accenture. „Snažíme se vytvořit kulturu, kde si každý může promluvit o svém duševním zdraví a ví, jak pomoci kolegovi, který se potýká s problémy,“představuj­e novinku Šárka Vránová z Accenture ČR.

Program zahrnuje bezplatnou poradnu, on-line kurz, jenž je seznamuje se základními pojmy a způsoby, kterými mohou podpořit svou psychiku, aplikaci zaměřenou na kvalitnějš­í spánek i anonymní chat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia