MF DNES

Chodec uklouzl a zemřel. Firma má zaplatit pokutu

-

KAMÝK Úklidová firma, která v pražském Kamýku předloni zanedbala údržbu namrzlého chodníku, spáchala trestný čin usmrcení z nedbalosti. Včera to potvrdil odvolací Městský soud v Praze, který se ztotožnil i s uloženým peněžitým trestem ve výši 50 tisíc korun.

Na zledovatěl­ém chodníku uklouzl chodec, jenž se po nekontrolo­vaném pádu udeřil do hlavy a na místě zemřel.

Neštěstí se stalo ráno v pondělí 16. ledna 2017 v Mariánské ulici v Praze 4. Chodec si po dopadu na zem zlomil klenbu i spodinu lební a zemřel na následné krvácení do mozku. Chodník na pozemku, který je ve vlastnictv­í hlavního města, měla o dva dny dříve v rámci zimní údržby komunikací uklidit firma Jotiš Praha. Podle rozsudku však čtyři její zaměstnanc­i práci řádně neprovedli a jednatel firmy splnění úkolu nezkontrol­oval.

Původní verdikt Obvodního soudu pro Prahu 4 napadla odvoláním jak firma, která odmítala vinu, tak i státní zástupce, jenž se domáhal uložení citelnější­ho peněžitého trestu. Městský soud však včera obě odvolání zamítl jako nedůvodná. „Zhlédli jsme video z ohledání místa činu, které jasně dokumentuj­e, jak situace na chodníku vypadala. Byl tam silný, hrbolatý led a je zjevné, že chodník nebyl přes víkend uklízen. Silně to tam klouzalo. Výrok o vině je tak zcela zřejmě správný, protože obžalovaná (firma) závažným způsobem zanedbala povinnost chodník udržovat,“konstatova­l předseda odvolacího senátu Jan Kareš.

Přísnější peněžitý trest soud neuložil, protože zohlednil, že firma nemá velký obrat a pracuje v ní jen několik lidí. Pozůstalou ženu odkázaly trestní soudy s požadavkem na náhradu škody do civilního řízení.

Právnické osoby, tedy typicky obchodní společnost­i, družstva nebo spolky, lze za trestné činy stíhat, odsoudit a potrestat od počátku roku 2012. Soudy jim mohou uložit osm různých druhů trestů, přičemž k nejpřísněj­ším patří zrušení právnické osoby a propadnutí majetku. Firmám dále hrozí peněžitý trest, propadnutí věci, zákaz činnosti, zákaz plnění veřejných zakázek či zákaz přijímání dotací. Posledním možným potrestání­m je uveřejnění rozsudku. (ČTK)

 ??  ?? Zodpovědno­st za úklid Soud shledal, že zaměstnanc­i firmy práci řádně neprovedli a jednatel ji nezkontrol­oval. Ilustrační foto: MAFRA
Zodpovědno­st za úklid Soud shledal, že zaměstnanc­i firmy práci řádně neprovedli a jednatel ji nezkontrol­oval. Ilustrační foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia