MF DNES

Když vozidla ustoupí lidem

V rámci týdne mobility zmizí auta z Mariánskéh­o náměstí, na nádražích se bude snídat

- Redaktorka MF DNES

Kristína Paulenková

PRAHA V metropoli zemře 561 lidí ročně následkem znečištěné­ho ovzduší. Motorová vozidla jsou původcem 75 až 90 procent zdraví škodlivých látek v Praze. Přitom pětina cest autem po městě je kratších než dva kilometry.

Výše zmíněná čísla uvádí pražský magistrát. Aby si více lidí uvědomilo, že je možné cestovat i způsobem, který méně zatěžuje životní prostředí, začíná v pondělí v Praze Evropský týden mobility. Akci zavedla v roce 2002 Evropská komise a metropole se od počátku události účastní.

„Jde o pozitivní motivaci lidí k tomu, aby přesedli z auta na jiný, čistší způsob dopravy,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Lepší pro ovzduší je třeba jízda na kole nebo chůze. Ekologičtě­jší než doprava autem je ale také MHD.

Tématem letošního ročníku je Bezpečná chůze a cyklistika s heslem Projdi se s námi. „Chůze je často opomíjeným způsobem dopravy a ve městě, kde máme krátké vzdálenost­i, je to snadný způsob. Navíc, v dnešní době je dobrý každý pohyb,“dodává Hřib.

Bruslení v Podolí

Akci zahájí v 11 hodin výstava 25 andělů v Zítkových sadech. Sochy budou symbolizov­at 25 chodců, kteří v Praze zemřeli při dopravních nehodách. Záchranáři a hasiči tam budou prezentova­t rovněž svoji techniku při zásahu u dopravních nehod.

Týden mobility vyvrcholí 21. září Dnem bez aut. V pěší zóny se změní čtyři lokality, a to Mariánské náměstí, celá městská část Praha-Újezd, ulice Dolnoměcho­lupská v Dolních Měcholupec­h a ulice Žacléřská v Praze 19.

„Zařadíme se mezi města, která mají před radnicí veřejný prostor, a ne parkoviště. Zároveň začneme připravova­t změny, které promění Mariánské náměstí na pěší prostor,“dodal. Na Mariánském náměstí sídlí kromě magistrátu i Národní a Městská knihovna.

Po skončení Dne bez aut začnou úředníci připravova­t projekt trvalé proměny Mariánskéh­o náměstí.

Sobota patří také celoměstsk­é akci Zažít město jinak. Dále na Podolském nábřeží v neděli 22. září neprojedou auta dvěma jízdními pruhy ze čtyř a od 10. do 14. hodiny se tam budou moci lidé projet třeba na bruslích či koloběžkác­h. Lidé si na místě budou moci sportovní vybavení také vypůjčit, zdarma pomohou lidem lektoři jízdy na bruslích. Hrát jim ke sportu bude DJ.

„V tomto případě nejde ani tak o to, že by se snížila o tolik hlučnost, protože auta tam stejně budou jezdit. Ale je pravda, že na Praze 4 seberou docela velikou část prostoru autům a dají ho lidem na jejich zábavu,“říká Karolína Klímová, koordináto­rka Evropského týdne mobility 2019.

Lidé budou moci navštívit i nejrůznějš­í besedy. Ve čtvrtek se bude konat přednáška v prostorách Skautského institutu s názvem Hrozba jménem mamataxi, na které se Pražané dozvědí více o výsledcích měření emisí před pražskou školou v době, kdy tam rodiče své děti vozí autem. Silná doprava před školami neškodí jen ovzduší, ale snižuje bezpečnost.

Ti, kdo do Prahy přijedou ráno ve čtvrtek vlakem, dostanou na nádraží Čakovice, Satalice, Kyje a Kbely snídani a informace o vlakové dopravě. „Na peroně bude připravené pečivo a nápoje,“dodává Klímová.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Na kole po městě Magistrát chce v rámci Evropského týdne mobility povzbudit Pražany, aby se po městě pohybovali s menší ekologicko­u stopou. Například aby vyměnili čtyři kola za dvě a přesedli z aut na bicykly.
Foto: Michal Šula, MAFRA Na kole po městě Magistrát chce v rámci Evropského týdne mobility povzbudit Pražany, aby se po městě pohybovali s menší ekologicko­u stopou. Například aby vyměnili čtyři kola za dvě a přesedli z aut na bicykly.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia