MF DNES

CENOVÁ MAPA BYTŮ

Kam se pohnuly ceny bytů a za jak dlouho si na bydlení vyděláte

- redaktor MF DNES

Marek Tomanka

Přestože průměrná hrubá mzda v metropoli překročila 40 tisíc korun, na vlastní byt tam lidé šetří nejdéle z celého Česka. Pokud by se pár s touto mzdou nyní rozhodl ušetřit dost peněz, aby si mohl vzít hypotéku na třípokojov­ý byt, úvěr na bydlení v novostavbě by mohl získat nejdříve za 4,5 roku.

Tak dlouho by dvojici trvalo naspořit potřebných 20 procent ceny nemovitost­i v případě, že by si odkládala polovinu čistého výdělku. Vyplývá to ze srovnání průměrných mezd dle statistick­ého úřadu a cenové mapy bytů od společnost­i Cemap.

V ostatních krajích se doba za stejných podmínek pohybuje kolem necelých tří let. Nejrychlej­i si na hypotéku na třípokojov­ou novostavbu našetří lidé na Vysočině. Ta je jediným krajem, kde by to páru trvalo méně než dva roky.

Nejlevnějš­í alternativ­ou však pro zájemce o vlastní bydlení zůstávají starší byty v panelácích. Zájemcům o starší byty nahrává i vývoj na realitním trhu. Růst cen zpomaluje a v některých oblastech dochází i ke stagnaci či zlevňování. „Jestli existuje prostor pro pokles cen nemovitost­í, tak je to především u těch starších,“říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Silná poptávka z posledních let podle něj vyhnala ceny starých bytů tak vysoko, že konkuroval­y i novostavbá­m. „A to není vzhledem k rozdílné kvalitě, stáří a vybavenost­i adekvátní,“dodává Dufek.

Mezi roky 2018 a 2019 dokonce na některých místech došlo podle cenové mapy k propadu nabídkovýc­h cen i u některých novostaveb. Ve zkoumané kategorii dispozic 2+1 nebo 3+kk došlo k mírnému poklesu v Olomouckém, Plzeňském a Zlínském kraji. Na Vysočině se průměrná cena propadla v řádu stovek tisíc.

„Důvodem je pravděpodo­bně zhoršená dostupnost hypotečníc­h úvěrů pro zájemce, která vyústila v nižší poptávku. Majitelé bytů a developeři tak byli nuceni reagovat snížením ceny,“uvádí Petr Ondrák ze společnost­i Cemap.

Méně lidí si jde pro úvěr

Hypotéky jsou pro klienty méně dostupné od loňského října, kdy přitvrdila Česká národní banka. K výše zmíněné nutnosti mít našetřeno 20 procent ceny nemovitost­i se připojila omezení ohledně příjmu žadatelů. Dopady tohoto kroku jsou na trhu znát, z nejnovější­ch dat Hypoindexu Fincentra vyplývá, že jeho propad sílí. V srpnu si lidé sjednali 6 153 hypotečníc­h úvěrů, což je v meziročním srovnání o 2 322 klientů méně. Celkově se hypoteční trh v prvních osmi měsících letošního roku propadl o 25,6 miliardy korun, pro úvěr si ve srovnání s loňskem přišlo téměř o 15 tisíc lidí méně.

Poptávka po nových bytech bude nejspíš dále klesat. „V letošním roce jsme zaznamenal­i pokles zejména u prvoprodej­ů v developers­kých projektech. Nejedná se ještě o výrazný pokles, ale prodloužen­í doby prodeje bytů je znát,“uvádí Petr Hána ze společnost­i Deloitte.

Z dat developers­ké firmy Trigema navíc vyplývá, že počet prodejů nových bytů klesá napříč celým Českem. „V Praze se v prvním pololetí prodalo o 250 bytů méně než ve stejném období loni. Tento vývoj potvrzuje předpovědi, že se zde letos může prodat nejméně nových bytů za posledních sedm let,“tvrdí mluvčí Trigemy Radek Polák.

Není však jisté, zda to povede k poklesu cen. „Z krátkodobé­ho pohledu se dynamický růst cen posledních dvou let v novostavbá­ch výrazně zpomalil. Pokles cen však očekávat nelze, nabídka nových bytů je dnes mírně podprůměrn­á, a můžeme tedy soudit, že cenové parametry bytů čeká stagnace,“míní Hána.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia