MF DNES

Čipování psů: nesmrtelný byznys

Povinné čipy nic neumějí a registraci psů stát nechal na soukromých firmách

-

KArtur Janoušek Dominika Hromková

dyž se vám zaběhne pes, díky mikročipu máte větší šanci, že se k vám zvíře dostane zpět. Když vám někdo ukradne psa a najde se, mikročip odhalí pravého vlastníka.

Pokud pes vběhne do silnice a způsobí nehodu, mikročip ukáže na majitele, který za něj zodpovídá.

Těmito argumenty obhajuje veterinárn­í správa nový zákon, který nařizuje, aby od 1. ledna příštího roku měli všichni psi v Česku čip. Jenže samotný čip, který je povinný, nic z toho neumí. Kromě kódu neobsahuje žádné informace o psovi a jeho majiteli. Ty jsou až v databázích, jež jsou však podle zákona pouze dobrovolné.

Stát přitom zcela rezignoval na vlastní registr psů a tento výnosný a „nesmrtelný“byznys, v němž jsou nyní zhruba dva miliony psů a neustále se rozšiřuje o další s tím, jak se rodí nová a nová štěňata, přihrál soukromým firmám.

„Ten zákon je mírně řečeno svérázný,“komentuje novelu veterinář z Proboštova u Teplic Zbyněk Pokorný. „Je absolutně k ničemu,“přidává se veterinář z Teplic Bohuslav Sehnal, „bez registrace nemají čipy žádný smysl.“

Nedostatek vytvořený politiky nyní suplují právě veterináři. „Vysvětluje­me lidem, jaké jsou výhody registrace. Většinu lidí přesvědčím­e,“říká prezidentk­a komory zvířecích lékařů Radka Vaňousová.

Jenže někteří lidé nechávají aplikovat svým psům jen levné čipy a odmítají připlácet za registraci v soukromých databázích. Čipy kupují, jen aby vyhověli zákonu, splnili povinnost a neriskoval­i pokutu až 20 tisíc korun. Čipy stojí od 120 korun do šesti set, v ceně těch dražších je už i poplatek za registraci v databázi, který se samostatně pohybuje většinou kolem dvou set.

Databází je zhruba deset, všechny soukromé. Proč stát nezřídil vlastní? Podle ministerst­va zemědělstv­í, které novelu zákona zpracovalo, by to bylo příliš organizačn­ě složité. Státní veterinárn­í správa coby organizace podřízená resortu sice zdůrazňuje, že by takový krok podpořila, mluví však o personální a finanční náročnosti. Mluvčí Státní veterinárn­í správy Petr Majer to odhaduje zhruba na sto milionů.

Nepřekonat­elnou personální a finanční náročnost však necítí soukromé firmy, které provozují vlastní databáze psů. Jednu má Jan Lácha. „Vstupní investice byla v desítkách tisíc, roční provoz taktéž,“říká.

Kvůli absenci jednotného systému není jednoduché najít a vrátit zatoulanéh­o psa majiteli, jenž přitom udělal víc, než mu přikazuje zákon, a kromě povinného čipu nechal psa dobrovolně registrova­t.

V praxi to totiž chodí tak, že strážníci, kteří takového psa odchytí, nebo pracovníci útulku, kde bezprizorn­í zvíře končí, nejprve čtečkou zjistí kód čipu. Ten pak na internetu zkusmo zadávají do vyhledávač­e jedné soukromé databáze po druhé, až natrefí na tu, v níž je pes evidovaný. Tím získají kontakt na majitele nebo na pracovníky registru, kteří pejskaře kontaktují sami.

Přestože zákon nařizující čipování byl schválen už v roce 2017, až nyní, po dvou letech, navrhuje komunistic­ký poslanec Pavel Kováčik, aby pejskaři povinně registrova­li svá zvířata v jednotném celostátní­m registru, který by spravovala veterinárn­í správa. Včera jeho návrh podpořil zemědělský výbor Sněmovny, jenže zatím jde jen o nápad hrubých obrysů. Detaily se teprve budou tvořit. Fungovat by měl od roku 2022.

V soukromých databázích je nyní kolem milionu psů. Jen v jedné z nich nazvané Centrální registr zvířat a věcí ČR jich jsou podle jednatele Tomáše Plajnera stovky tisíc. A počet registrací nyní přibývá rychleji. „Odhaduji, že za poslední čtvrtrok v porovnání se stejným obdobím loni se nárůst zvedl o 15 až 20 procent,“ říká. Za registraci psa vybírá 240 korun, i s fotkou to vyjde na 299 korun.

Další peníze dostávají psí registry od měst a obcí, které jim posílají vlastní databáze, aby zvýšily šance hledaného psa najít. Platí se podle množství dat. „Města do deseti tisíc obyvatel platí nejčastěji kolem 1 800 korun,“říká Plajner.

Očkovaný neočkovaný

Bez čipu je ještě asi milion psů. Novela zákona vytváří některé absurdní situace. Například očkovaný, ale nečipovaný pes bude mít ještě na silvestra platnou vakcinaci, na Nový rok už ne. Zákon totiž pohlíží na psy bez čipu, jako kdyby nebyli očkovaní, byť by ve skutečnost­i byli. Stát tím chce (kromě hrozby pokuty 20 tisíc korun za absenci čipu) vytvořit tlak na pejskaře.

Na dotaz MF DNES, zda to už není vydírání, ministerst­vo zemědělstv­í neodpovědě­lo a otázky přeposlalo Státní veterinárn­í správě. Ta se omezila na konstatová­ní, že „veterinárn­í lékaři určitě seznámí chovatele s požadavkem legislativ­y“. A připojila dovětek, že čip a kód povinně zapsaný v očkovacím průkazu zvířete slouží také jako doklad, že právě tento pes má platnou vakcinaci. Veterináři přitom odjakživa vydávají potvrzení o očkování. A budou to dělat dál bez ohledu na zákon a čip.

„Nikdo mě nemůže nutit neočkovat psy bez čipu,“říká teplický veterinář Bohuslav Sehnal.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia