MF DNES

Pojišťovny proti drahým odtahům

Pojišťovny chtějí vytlačit z dálnice odtahovky, které viní z předražová­ní služeb.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Dávejte si velký pozor, kdo vám přijede po poruše nebo havárii hlavně na dálnici odtáhnout vůz. Hlavně si ohlídejte, jestli přijela firma, kterou jste volali, a cenu.

Kolegovi Vojtěcha Razimy z neziskové organizace Kverulant.org se před časem stalo, že naletěl „lovcům odtahů“. „Natankoval místo nafty benzin, přijela odtahová služba, naložili auto a pak si řekli nesmyslně vysokou cenu. Takže kolega nechal svoje auto zase sundat,“vypráví Razima. Kverulant se pak kauzou začal zabývat. Typické předražení může být z 3 500 korun na deset tisíc.

Dálnice mají už několik let rozparcelo­vané velké odtahové služby na základě smluv se silničáři (platí to u odtahů, které si řidič nevolá sám).

Jim se nyní snaží konkurovat pojišťovny, které mají také své odtahovky a už mají také pár úseků ve správě. Pojišťovny zároveň varují, že nemusí z pojistky dnešní často vyšponovan­ou cenu proplatit.

„Výhoda u nás je, že řidiči nabouranýc­h vozidel by si byli jistí, že odtah plně uhradí pojišťovna,“lobbuje ředitel České kanceláře pojistitel­ů Jan Matoušek.

Existují i jiné odstrašují­cí příběhy z praxe na dálnicích, které nezisková organizace Kverulant zmapovala.

Jedna odtahová služba na dálnici ocenila padesátiki­lometrový odtah na 10 tisíc korun, přestože „na pojišťovnu“by stál jen 3 500 korun.

A vyskytly se i příběhy, kdy jedno auto přijely odtáhnout dvě služby a přetahoval­y se o něj. Jedna tvrdila, že spravuje uvedený úsek silnice, a ta druhá, že si ji řidič zavolal.

Ještě větší byznys a možné předražení se týká nákladních aut a jejich vyproštění. Nevyžádaná odtahovka jednou takhle odhadla vyproštění na 40 tisíc korun. Autodoprav­ci nezbylo než rychle souhlasit, aby neblokoval provoz. Za 40 tisíc by ale nejspíš byl ještě vděčný. „Autodoprav­ci poté za toto vyproštění přišla finální faktura na bezmála 130 tisíc korun bez DPH,“popisuje Vojtěch Razima.

Nyní se hraje o to, kdo bude na dálnicích odtahovat v budoucnost­i. Silničáři by měli vypsat další zakázky. Jde minimálně o dálnici D10 do Liberce, D6 do Karlových Varů a další menší kousky.

Naštvané pojišťovny

Pojišťovny by rády tento byznys převzaly a argumentuj­í, že to pro běžné motoristy bude výhodné.

A jak to funguje? Když si řidič zavolá sám po poruše či nehodě asistenční službu své pojišťovny nebo třeba automobilk­y a služba přijede včas, nikomu by naletět neměl.

Jenomže pak jsou tu případy, kdy si ji nezavolá, třeba proto, že je zraněný, v šoku, nemá havarijní pojištění. Musejí to za něj udělat silničáři, aby auto nebránilo provozu. Zavolají některou „ze svých odtahovek“. Ředitelstv­í silnic a dálnic totiž rozparcelo­valo české dálnice na menší úseky a každý si vysoutěžil­a jedna odtahová služba.

Třeba dálnici D1 mezi Prahou a Brnem spravují firmy Jerex a Pretol. A pojišťovny s jejich cenami nemusejí souhlasit.

„Ředitelstv­í silnic a dálnic si vybírá jednu odtahovku na jeden dálniční úsek. Vidíme případy zneužití tohoto monopolu. Pojišťovny nemají kontrolu nad výkonem odtahu a především nad jeho cenou, což se může negativně dotknout zákazníků,“ stěžuje si ředitel České kanceláře pojistitel­ů Jan Matoušek.

Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) stávající praxi s monopolním­i odtahovkam­i brání. „Máme vysoutěžen­é partnery pro odstraňová­ní překážek na dálnicích, kteří jsou vyzýváni správcem komunikace na základě pokynu policie. Vzešli z otevřených výběrových řízení, kde byly definovány požadavky na vybavení, včetně dojezdovéh­o času a dalších podmínek,“uvedl Jan Studecký z ŘSD.

Na opravované dálnici D1 smluvní odtahovky zároveň drží pohotovost.

„Dalo by se to přirovnat k situaci, kdy by na rozestavěn­ou dálnici přišla stavební firma ze sousedství a řekla investorov­i: vyhoďte konkurenci, byť má smlouvu, my bychom to udělali levněji,“vysvětluje zavedenou praxi zdroj z ŘSD.

Ucpaná dálnice

Jenže se může vyskytnout i opačný problém – tvrdohlavý řidič trvá na tom, že mu pro nabourané auto dojede kamarád, celá ucpaná dálnice čeká a policie, která může nucený odtah nařídit, zrovna není na místě.

Bývalý ministr Dan Ťok proto loni začal psát zákon, který by řidiči nařídil strpět „úřední odtah“aspoň na nejbližší bezpečné místo mimo dálnici i bez policie.

 ??  ?? Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia