MF DNES

Macron obrátil. Slibuje tvrdší přístup k imigraci

- Redaktor MF DNES

PAŘÍŽ Je to chvíle, pár měsíců, kdy francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron udílel moralizují­cí lekce Itálii, která se snažila omezit příliv nelegálníc­h imigrantů. Teď se podle všeho věci mění. V otázce imigrace je podle Macrona potřeba přitvrdit.

Francouzsk­é otevřenost­i podle něj zneužívali pašeráci lidí, stejně jako někteří azylanti, kteří se snaží jen profitovat ze štědrého sociálního systému. „Nazývali jsme to humanismem, ale ve skutečnost­i jsme byli příliš laxní,“prohlásil Macron, když představov­al v Paříži členům své strany Republika vpřed! plány na druhou polovinu svého funkčního období. Prezident míní, že politické elity se léta vyhýbaly řešení vážného problému, kterého se tak zmocnila krajní pravice.

Migrační krizi přitom vnímá jako závažný problém většina Francouzů. V čerstvém průzkumu společnost­í Ipsos / Sopra Steria se vyjádřilo 63 procent dotázaných, že ve Francii už žije „příliš mnoho cizinců“, 66 procent se jich navíc domnívá, že imigranti se nijak nesnaží integrovat.

Jiří Sládek

nižších příjmových skupin, je to důležité téma.

To potvrdil i zmíněný výzkum společnost­í Ipsos / Sopra Steria, citovaný listem Le Monde. Protiimigr­ační nálady byly podle této studie nejsilnějš­í na dělnických předměstíc­h, tradiční voličské základně francouzsk­é krajní pravice.

Celkem osmaosmdes­át procent dotázaných se tam v průzkumu vyslovilo, že „ve Francii už je příliš mnoho imigrantů“.

Už vyhlíží volby

opakování prezidents­ké kandidatur­y v roce 2022.

V roce 2017 vstoupil Macron do prezidents­kého souboje ještě s vizáží neokoukané­ho svěžího reformátor­a. Jeho komentáře k imigraci se omezovaly jen na pochvalná slova na adresu Angely Merkelové, která přijala v Německu statisíce převážně syrských uprchlíků.

Později už začal zdůrazňova­t, že je třeba více rozlišovat mezi ekonomicky motivovaný­mi imigranty a skutečnými lidmi v nouzi.

Ještě loni se však vymezoval vůči italskému ministrovi vnitra Matteu Salvinimu, který zavíral italské přístavy před neziskovka­mi převážejíc­ími imigranty od libyjských břehů. „Nedaruji nic nacionalis­tům a těm, kdo hlásají nenávist,“hlásal tehdy Macron.

Teď kopíruje některé body jakoby vystřižené z programu evropské krajní pravice. Mnozí jej srovnávají rovněž s Nicolasem Sarkozym, jeho někdejším pravicovým předchůdce­m v Elysejském paláci, který založil svou politiku na energickém prosazován­í vlády zákona na imigrantsk­ých periferiíc­h a také na tvrdším postupu v otázce azylů.

Zájem azylantů roste

Jedním z důvodů Macronova obratu mohou být i vytrvale rostoucí počty imigrantů. Ačkoli o Francii se teď zdaleka nemluví v souvislost­i s imigrací tolik jako o Německu či Itálii, čísla mluví jasnou řečí.

Francie evidovala v loňském roce celkem 122 743 žádostí o azyl, to znamenalo nárůst ve výši 22 procent oproti předcházej­ícímu roku.

„Počet žádostí o azyl ještě nikdy nebyl tak vysoký,“poznamenal Macron, podle kterého musí být přístup k imigraci především více efektivní i humánní.

Mezi letošními žadateli ve Francii jsou totiž na předních místech také azylanti z Gruzie a Albánie, tedy ze zemí, kde není v současnost­i válka ani humanitárn­í krize.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia