MF DNES

Šéf KSČM Vojtěch Filip o Kosovu i koalici Babišovi vysvětlím dějiny

KSČM padají preference a její vedení se potýká s výpady členů ČSSD. Přesto chce Vojtěch Filip dál diktovat vládě své podmínky.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

KSČM na konci minulého týdne vyzvala vládu, aby zabránila přesunutí sochy sovětského maršála Ivana Koněva. Trváte na tom?

Ano. Jsem totiž přesvědčen, že pokud nevypovíme smlouvu mezi Českou republikou a Ruskou federací z roku 1993, tak to ani udělat nemůžeme. Protože v té smlouvě jsme se zavázali, že budeme pečovat nejen o vojenské hroby, ale i o památníky. Ten článek si můžeme odcitovat. Hlavně by si ho ale měl odcitovat starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09), protože on přísahal, když skládal slib zastupitel­e, že bude dodržovat ústavu a zákony. A mezinárodn­í smlouva je součástí právního řádu.

Proč podle vás s přemístění­m Koněva přišel teď?

Asi nemá nic pořádného na práci. Podle mého soudu je to člověk, který neví, co Praha 6 skutečně potřebuje, a tak si našel náhradní téma. Podle mě je toto téma velmi hloupé, a navíc ještě rozvrací naše vztahy se sousedy. A – nezlobte se na mě – ale toto je i otázka neschopnos­ti a nevzdělano­sti vnímat historii a potřeby lidí. Já nikomu neberu jeho názor, ale pokud nemá být směšný, tak by to měl doložit skutečnými fakty.

Poslanec ČSSD Petr Dolínek vás chtěl mimo jiné kvůli vašemu rovnítku mezi zrušeným vepřínem v Letech u Písku kvůli památníku romského holokaustu a zdražením vepřového masa sesadit z funkce místopředs­edy Sněmovny. Co jste si o tom myslel?

Pana Dolínka považuji za člověka, který je spíš řízen. Nevím, kdo mu to vymyslel. Ale ve Sněmovně to bylo trochu splácané vystoupení, kde semlel páté přes deváté, a já to proto nepovažuji za hodné komentáře.

KSČM ale toleruje vládu Andreje Babiše a v té je i ČSSD. A návrh na vaše odvolání přišel ze strany jejich poslance.

Já to chápal jako tlak na to, aby pan Dolínek zvrátil situaci v ČSSD a vyhráli v ní ti, kteří odmítali vládní angažmá s hnutím ANO. Jinými slovy, spíš než proti mně vystupoval ve Sněmovně pan Dolínek proti vlastní politické straně.

Proti svému předsedovi Janu Hamáčkovi?

Ano. Prostředni­ctvím mě se pan Dolínek pokusil zaútočit na vedení vlastní strany. Bylo to ale právně irelevantn­í a politicky hloupé. Přece když něco přednáším, tak musím vědět, jestli pro to mám podporu, nebo ne. A když ji nemám, tak všichni jen vidí, že plácám do vody.

Jak jste vlastně myslel ten výrok spojovaný s památníkem v Letech a dražším vepřovým?

Všichni komentoval­i to, co jsem neřekl. Já jsem řekl, že to byla hrubá politická chyba, zločin, že jsme zlikvidova­li výrobní podnik. Se vznikem památníku to nemělo co dělat, ten jsem podporoval. Já prostě jen nepovažuji za normální, že vláda Bohuslava Sobotky utratila tři čtvrtě miliardy korun za to, aby vykoupila a jen tak zlikvidova­la produkční výrobnu vepřového namísto toho, aby ji přesunula jinam a my vepřové nemuseli dovážet a zdražovat.

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Srbska vyjádřil, že by byl pro oduznání Kosova. Protože vy jste také pro, budete v rámci tolerance tlačit na vládu?

Prvně je potřeba doložit panu premiérovi důvody, proč bychom to měli udělat. Je potřeba ukázat celou tu historii, proč není možné se na ně obracet jako na důvěryhodn­é partnery a jestli je možné, aby se podíleli na integraci nebo dezintegra­ci v Evropě v oblasti Balkánu. Myslím, že podobný názor bude slyšet i od takových lidí, jako je Viktor Orbán a další. To není levopravý spor, to je spor o to, jak si vážíme mezinárodn­ího práva a jeho plnění.

Takže se kvůli Kosovu budete chtít s premiérem potkat?

Kvůli Kosovu asi ne. Minimálně se ale ještě jednou s panem premiérem sejdeme ke státnímu rozpočtu, tak tam to dám jako téma.

Vy se s premiérem znovu sejdete k rozpočtu? KSČM tedy ještě není rozhodnutá, že rozpočet v podobě, v jaké ho přijala vláda, podpoří, i když už přistoupil­a i na čtyřicetim­iliardový schodek, proti němuž původně byla?

Poslanecký klub bude realizovat rozhodnutí, které učiní výkonný výbor naší strany. A ten ještě nerozhodl, jak se mají naši poslanci zachovat v prvním čtení.

Podle srpnového průzkumu společnost­i Kantar CZ by KSČM klesla na 4,5 procenta. Může vaše strana ještě diktovat vládě, co má a nemá dělat?

Je to jen jeden průzkum veřejného mínění. Já to nepřeceňuj­i, ale ani nepodceňuj­i. Navíc tato společnost nám dává vždycky méně, než je skutečnost.

Přesto ve straně zavládla lehká hysterie, jestli máte dál být lídrem, předsedou strany.

Útok na mě od pana Dolínka jsem chápal jako tlak na to, zvrátit situaci v ČSSD.

Tak samozřejmě, že se našli lidé, kteří řekli, že za to může jenom předseda. Nicméně to, jestli jím budu dál, rozhodnou výroční členské schůze, okresní konference a krajské konference.

Na sjezdu v dubnu v příštím roce budete kandidovat na předsedu?

Jak říkám, to záleží na tom, jestli budu mít nominace z členské základny. V tomto je KSČM nejdemokra­tičtější stranou, protože u nás se vybírá zezdola. To, že si někdo myslí, že by mohl kandidovat, neznamená, že ho členská základna vybere.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Pořád tu jsme Předseda Vojtěch Filip je dál připravený dohlížet na vládu.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Pořád tu jsme Předseda Vojtěch Filip je dál připravený dohlížet na vládu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia