MF DNES

Délku objednacíc­h lhůt budou lékaři hlásit

-

PRAHA Žádanka o vyšetření, kterou odešle praktický lékař specialist­ovi, by se měla v budoucnu automatick­y poslat i zdravotní pojišťovně. Ministerst­vu zdravotnic­tví pak budou lékaři hlásit aktuální objednací lhůty, evidovat bude také stížnosti klientů pojišťoven na nedostupno­st péče.

„Budeme vědět, kam který lékař odesílá pacienty na vyšetření,“říká ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministerst­vo takto chce získat přesnější data o místní a časové dostupnost­i zdravotní péče. V současné době podle ministra Vojtěcha není nařízení vlády, které dostupnost stanoví, na systémové úrovni kontrolova­telné.

Legislativ­ně je dostupnost péče určena nařízením vlády, které stanoví konkrétní dojezdové časy k lékaři nebo čekací lhůty na vyšetření či operace. Například k praktickém­u lékaři by to měl mít pacient do 35 minut z místa bydliště, na náhradu kyčelního kloubu by neměl čekat víc než 52 týdnů.

Podle náměstkyně ministra Heleny Rögnerové je nařízení několik let staré a některé časové lhůty jsou překonané. Nezohledňu­je například to, že pacient může lékaře raději mít poblíž práce než domova.

„Nařízení vlády je srozumitel­né na úrovni pojištěnce, ale na systémové úrovni neposkytuj­e jednoznačn­ý návod pro pojišťovny, kde a jak mají síť budovat,“uvedl ministr.

„Praktický lékař by měl být tím, kdo pacientovi doporučí konkrétníh­o specialist­u a dá mu potřebné informace,“řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. Případně si pacient může nechat vyhledat zdravotní pojišťovno­u dostupné poskytovat­ele. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia