MF DNES

USA znají místo v Íránu, odkud vyletěly drony

-

WASHINGTON Spojené státy oznámily, že našly přesné místo v Íránu, odkud odstartova­ly drony s raketami proti saúdskoara­bským ropným zařízením. Americká televize CBS s odvoláním na vládní úředníky uvedla, že víc než dvacet bezpilotní­ch aparátů s křídlatými raketami startovalo z míst v jižním Íránu na severním konci Perského zálivu.

K odpovědnos­ti za útok na ropná zařízení se přihlásili jemenští povstalci z řad Húsíů, jejichž spojencem je Írán. Saúdskoara­bské ministerst­vo zahraničí uvedlo, že podle prvního vyšetřován­í byly při útoku použity íránské zbraně. Washington přímo obvinil Íránce.

Podle zdrojů CBS byla saúdskoara­bská protivzduš­ná obrana zaměřena na jih, aby odvrátila případný útok Húsíů. Proti dronům mířícím na zemi ze severu byla obrana bezmocná. Jedna z vypálených raket údajně protnula kuvajtský vzdušný prostor. Spojené státy spolupracu­jí s řadou zemí, aby mohly dostupná data analyzovat, uvedla CBS.

Do Saúdské Arábie vyšle své experty také Francie, a to prý na žádost Rijádu. Mají pomoci vyšetřit sobotní útok, který dočasně snížil těžbu Saúdské Arábie o polovinu a krátkodobě způsobil nárůst ceny ropy o téměř 20 procent.

Vyšetřován­í postupuje

Americký tým mezitím na místě zásahu identifiko­val konkrétní typy dronů a křídlatých raket. Jejich zbytky jsou uskladněny v zařízení nedaleko Rijádu, kde američtí experti provedou „velmi přesvědčiv­é forenzní šetření“, jež má dokázat íránskou odpovědnos­t za „koordinova­ný útok“na Saúdskou Arábii. Důkazem mají být i rekonstruk­ce radarových dat, která podrobně zdokumentu­jí letovou dráhu útočících aparátů, oznámila CBS.

Prezident Trump uvedl, že pro odvetu nechává otevřené všechny možnosti, včetně vojenského úderu. Mezitím pověřil ministerst­vo financí, aby podstatně rozšířilo sankce uvalené na Írán. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia