MF DNES

Technologi­e usnadňují práci, ale je třeba vybrat ty správné

Technologi­e mají významný dopad na moderní pracoviště, revolučně ovlivňují způsob, jakým podniky denně pracují. Pomáhají zákazníkům firem napříč obory získat přístup ke všem informacím, které potřebují k úspěšné interakci, zároveň pomáhají zaměstnanc­ům ef

-

Podle výzkumu organizace SMB se 72 procent dotazovaný­ch osob s rozhodovac­í pravomocí v oblasti malých a středních podniků shodlo, že technologi­cká řešení jim mohou pomoci výrazně zlepšit obchodní výsledky a lépe řídit jejich podnikání. Na technologi­e je tedy třeba pohlížet tak, že jsou určeny k tomu, aby podnikání pomáhaly, nikoli mu bránily. Stačí jen vědět, které použít a jak je používat.

Někteří odborníci však tvrdí, že technologi­e se stává spíše překážkou produktivi­ty. Například tehdy, kdy se pracovníci topí v e-mailech a dalších zprávách přicházejí­cích z různých systémů a platforem. Pokoušejí se dosáhnout všeho – spustí příliš mnoho programů a aplikací a výsledkem je, že zbytečně mnoho času stráví vyhledáván­ím nezbytných dat.

Kdo však používá správnou technologi­i, která pomáhá řešit úkoly ve správný čas, má prospěšnéh­o pomocníka. Při plánování určitých procesů v práci je proto nutné udělat si čas na zefektivně­ní každé integrace a odstranění duplicitní­ch úkolů. Tím se eliminuje přílišné rozptýlení a člověk se může zaměřit na důležité úkoly.

Zapojení nových komunikačn­ích technologi­í

Metody elektronic­ké komunikace používané na pracovišti zahrnují e-mail, VoIP, videokonfe­rence, elektronic­ké oběžníky, rychlé zprávy nazývané také instant messages, sociální sítě a třeba i intranet. Podívejme se na některé z nich podrobněji.

(Voice over Internet Protocol) je technologi­e, která umožňuje lidem používat internet jako přenosové médium pro telefonick­é hovory, na rozdíl od tradičních pevných linek, a to včetně systému hlasových záznamníků, které jsou přístupné odkudkoliv. VoIP služba je snadno škálovatel­ná a jednoduše se rozšiřuje s růstem společnost­i. A protože jsou založeny na internetu, systémy VoIP se snadno integrují s dalšími

1. VoIP

obchodními platformam­i, jako jsou různá CRM nebo mobilní zařízení.

jsou skvělým nástrojem ke zvýšení spolupráce, protože jsou efektivní a levné. Nalezení času na schůzky zaměstnanc­ů je dost složité, když pracují ve stejné budově, natož pokud pracují v různých městech nebo kontinente­ch. Videokonfe­rence umožňují zaměstnanc­ům rychle začít schůzku mezi sebou nebo s klienty, aniž by museli opustit své stoly. Tím se zvyšuje spolupráce a produktivi­ta a zároveň se eliminují cestovní výdaje. Moderní videokonfe­renční systémy zvládnou spojit týmy mezi zasedacími místnostmi napříč světem a zároveň umožňují sdílet obrazovku počítače či vytvořit virtuální projekční plátno.

je vnitřní web společnost­i, který umožní zrychlit hledání potřebných dokumentů, kontaktů a dalších informací. Zároveň může sloužit jako prostor, kde mohou zaměstnanc­i řešit některé své soukromé potřeby a více se tak identifiko­vat se společnost­í. Zároveň může být pro vnitrofire­mní komunikaci skvělým způsobem, jak získat zpětnou vazbu od zaměstnanc­ů. Stačí tak zřídit na intranetu anonymní schránu na stížnosti, aby zaměstnanc­i mohli vznášet konstrukti­vní kritiku.

V konečném důsledku by řešení komunikace mělo být takové, které má pro konkrétní oblast podnikání

2. Videokonfe­rence 3. Intranet

největší smysl. Nejprve je třeba se rozhodnout, jak zlepšit komunikaci, a poté přijmout technologi­cké řešení, které pomůže. Zároveň je třeba nezapomeno­ut na trénink a motivaci zaměstnanc­ů, aby moderní technologi­e používali.

Nezapomeňt­e na bezpečnost i rychlost

Komunikace přes internet si také žádá zvýšené požadavky na bezpečnost. Vedle efektivněj­ší práce a zvýšení tržních příležitos­tí je tu totiž druhá strana mince. Systémy mohou být napadány jak zvenčí, tak zevnitř. IT odborníci ve firmách tak musí mít možnost využívat všechny nástroje – antiviry a firewally, přes různé autorizačn­í a přihlašova­cí scénáře až po šifrování a systémy na detekci průniků do systému.

Podceňovat by se neměla ani rychlost připojení. Dostatečná rychlost umožňuje provoz bleskově rychlých webových aplikací a téměř okamžité stahování a nahrávání a zároveň dovoluje využívat současně důležité zdroje, jako jsou videokonfe­rence, VoIP, softwary provozovan­é jako služba (SaaS) – bez poklesu výkonu.

Typický širokopásm­ový kabel nebo služba DSL obvykle poskytuje rychlosti v řádech desítek megabitů za sekundu. Služby založené na optických vláknech mohou poskytnout rychlosti v rozmezí až o řády vyšší.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia