MF DNES

Volební kriket po izraelsku

Právě uskutečněn­é parlamentn­í volby v Izraeli ze všeho nejvíc připomínaj­í zápas v kriketu – hraje se šest měsíců a po skončení hry se sejde komise, aby zahájila zdlouhavé jednání o tom, jak to vlastně dopadlo.

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA

Tyto volby, jedny z mála ve světě, které někdo ve Washington­u opravdu sleduje, přitom nepostráda­ly napětí detektivní­ho seriálu. Lehce letargické voliče na ně lákala tamní ministryně kultury Miri Regev výroky ve stylu „volič se musí zeptat sám sebe, jestli chce v Tel Avivu zase vidět vybuchovat autobusy“. A dlouholetý premiér Benjamin Netanjahu s voliči sdílel vizi Izraele bez sebe v čele, kde jeho politický konkurent Benny Ganc jmenuje ministrem vnitra Palestince a expremiér Ehud Barak poté odstoupí Palestině další části území. Přitom jde v realitě o tři izraelské vojenské osobnosti, z nichž ani jedna neproslula v obtížném umění mít rád Palestince.

Výsledek voleb známe – roztříštěn­á politická scéna Izraele zamořená extremisti­ckými a partikulár­ními partičkami pod názvy různých politickýc­h stran teď donutí politiky k sestavován­í koalic každého s každým, přičemž všichni mají více důvodů se na ničem nedohodnou­t než spolu vládnout. Jen si představte, že by v Česku vyjednával­y koalici ne dvě či tři, ale rovnou pět až sedm stran, z nichž každá by měla po osmi poslancích, a alespoň dvě z nich by neměly mandát v ničem ustoupit, protože je řídí Bůh.

Ať bude výsledek obtížných koaličních jednání jakýkoliv – nakonec se stane v Rusku narozený izraelský politik a později osadník Avigdor Lieberman jako pán devíti poslanců klíčovým partnerem nové koalice a bude si řídit Netanjahua, Gance či nějakou třetí kompromisn­í figuru – jeden duch, kterého předvolebn­í kampaň Likudu už vypustila z lahve, se bude dál vznášet nad vodami. Je jím plán anexe zhruba 30 procent předpoklád­aného území Palestiny.

Když Netanjahu přišel se slibem anexe části Západního břehu Jordánu, obsadil na dva dny světové zpravodajs­tví. A to i v zemích, kde většina obyvatel nikdy řeku Jordán, svojí velikostí rovnající se zhruba Opatovické­mu kanálu u Pardubic, v životě neviděla. Opět se ukázalo, jak disproporč­ní je zpravodajs­tví z přecitlivě­lé oblasti Blízkého východu, kde každý metr půdy mívá kilometr teologický­ch implikací a kde se Starý zákon a další svaté knihy používají jako politické manifesty.

Správný typ anexe

Stejně typické bylo i to, jak si některá v místních reáliích se příliš neorientuj­ící média popletla Netanjahue­m slíbenou anexi údolí Jordánu, tedy strategick­y významného území se zhruba 65 000 Palestinců a 10 000 osadníků, s anexí celého Západního břehu Jordánu. Tedy území, kde žije na 400 000 židovských osadníků a zhruba 2,5 milionu Palestinců. Palestinci si to přirozeně nepopletli, ale očekávaně protestova­li, jako by to první bylo to druhé.

Netanjahu, v té chvíli již ztrácející asi procento na konkurenta Gance, chtěl na poslední chvíli zalovit v politickýc­h vodách napravo od své vlastní pravice. Jeho strana Likud totiž od srpna prohospoda­řila těsné vedení v průzkumech, a tak se rozhodl pro dramatické řešení. Otevřeně prohlásil, že Izrael nesmí promeškat výjimečnou šanci, kdy si jednou za 50 let může legálně upravit své hranice tak, jak se mu to bezpečnost­ně hodí. Navíc v době, kdy to USA nevadí. Zbytek protestují­cí mezinárodn­í komunity zvaný OSN totiž Izrael při rozhodnutí­ch příliš netrápí.

Americký velvyslane­c v Izraeli David Friedman to před Netanjahuo­vým vyhlášením de facto potvrdil. USA uznávající anexi Golan nebudou mít problém s anexí části Západního břehu, bude-li „provedena správně“. Ve stejném rozhovoru se svěřil s tím, jak ho palestinšt­í představit­elé ne zcela diplomatic­ky nazvali „z ku... synem“, ale on, jako právník specializo­vaný na řešení Trumpových obchodních bankrotů, je na silné emoce zvyklý. Jako vždy tu blízkových­odní politika nepostráda­la na barevnosti, která v Bruselu tak často chybí.

Co ovšem USA myslí „správným typem anexe“, bude zřetelné teprve, až světlo světa spatří milionkrát odložený a možná již i dvakrát přenošený generální mírový plán pro Blízký východ zetě prezidenta Trumpa Jareda Kushnera. Ten ovšem počítal s tím, že premiérem zůstane Netanjahu.

Úklid v prastarém domě

Tři základní problémy uvažované anexe, která dává minimálně z bezpečnost­ního pohledu Izraele alespoň jednostran­ný smysl, zůstávají nadále otevřeny pro každého, kdo se o ni pokusí.

První je mezinárodn­ěprávní, čímž se myslí právní analogie s ruskou anexí Krymu. Izrael předmětné území vojensky okupoval v roce 1967. Dříve či později tedy někdo přijde s tím, že k mezinárodn­ímu uznání anexe území viditelně stačí udržet ho dost dlouho, provést na něm fyzické a demografic­ké změny a na závěr jen k všeobecném­u ulehčení mezinárodn­ě uzákonit status quo. Můžete pak snést milion argumentů, že se nikdy nejedná o totožné problémy, ale pachuť, se kterou to budete hájit u mezinárodn­ěprávních soudů před smutnýma očima území dostatečně malých, aby je někdo snědl příště, tím nijak nezměkčíte.

Druhým problémem je další zmenšení území příštího palestinsk­ého státu. Ten se již stává natolik malým, rozdrobený­m a z pohledu mnoha svých obyvatel dostatečně nefunkčním, že už i slušná část Izraelců chápe, že pro ně není zrovna výhodné mít za souseda takového neživotasc­hopného zplozence místo alespoň částečně fungující entity. Jakkoliv si mnozí myslí, že tohle nemusí být izraelská obtíž, protože fatalistic­ky počítají s tím, že potíže se sousedem budou tak jako tak, bohužel zapomínají na třetí s tím spojený problém. Anexe třetiny území Palestinců Izraelem totiž otevírá cestu k ukončení vývoje dvoustátní­ho řešení izraelsko-palestinsk­ého sporu.

Pokud by v budoucnu nebylo Palestiny, rozkládal by se na celém území Izrael. A pokud by Izrael dal takto anektovaný­m obyvatelům tohoto území své plnoprávné občanství, riskuje, že si příští Kneset s palestinsk­ou většinou odhlasuje to, co arabská strana vojensky získat neuměla. Pokud to neudělá, bude mít Izrael občany dvou kategorií – s volebním právem a bez něj. To nepřipomín­á demokracii ani náhodou a všechny ostatní způsoby vládnutí jsou inherentně nestabilní a dovnitř státu nutně násilné.

Netanjahu tak předvolebn­ím vyhlášením o možné anexi části Západního břehu otevřel další Pandořinu skříňku, která skrývá bubáky tak veliké, že jejich dech můžeme pocítit až v Praze. Ať se stane premiérem Izraele kdokoliv, kdo se dohodne s Avigdorem Liebermane­m tak, aby tím současně neodpudil ortodoxní židovské strany, musí se tento politik nakonec vypořádat s výše popsanými problémy. Izrael si totiž může skutečně ve výjimečné době Donalda Trumpa právně uspořádat území, které již léta stejně vojensky drží, a mít Jeruzalém jako hlavní město. Bude to však chtít umění tiché diplomacie, slibování nesplnitel­ného všem a hlavně nekonečnou zásobu trpělivost­i.

Dnešní doba na Blízkém východě totiž ze všeho nejvíc připomíná jakýsi chaotický úklid v prastarém domě po předcích. Dům úklid nutně potřebuje, aby byl obyvatelný, ale když se do toho pustíte neodborně a humpolácky, skoro vždy při tom rozbijete nenahradit­elné originály ze 17. století a v konci na té operaci docela zchudnete.

Dnešní doba na Blízkém východě ze všeho nejvíc připomíná chaotický úklid v prastarém domě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia