MF DNES

Když je Rambo sám doma

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Teprve v pátém dílu série si mohl válečný veterán z Vietnamu vychutnáva­t v penzi poklidu venkova po boku přátel, jenže znovu se našli mizerové, kteří ho donutí vzít do ruky zbraň. Proč a kdo ho ve filmu Rambo: Poslední krev tolik naštve, není vlastně důležité, místo mexického drogového kartelu unášejícíh­o dívky k prostituci to mohl být ruský špion i parta z Tálibánu.

Hlavně že dostal záminku bojovat opět proti zlu. A proti kultu mládí za časů hyperkorek­tnosti.

Pasti, pasti, pastičky

Je pravda, že zápletku v pořadí pátého Rambova filmu tvoří obrovská snůška klišé, počínaje hrdinovým téměř otcovským vztahem k maturantce spjaté s jeho rodným rančem a konče jeho náhodnou pomocnicí, která se ocitne na scéně pouze proto, aby měl komu sdělit své rozhořčení nad rezignovan­ým poraženect­vím moderní doby. Jelikož Rambo chce pomstu, oko za oko, zub za zub, vyrvané srdce za vyrvané srdce; obrazně i doslova.

Pravda také je, že skalní fanoušci akční stránky série, která započala před sedmatřice­ti lety, by tentokrát mohli přijít do kina až na poslední půlhodinu. Tedy ve chvíli, kdy už se melodramat­ická linka uzavře, Rambo se konečně pořádně rozohní a po brutálním úderu v sídle mafie se připravuje na odvetu gangu na vlastní půdě. Ze snímku nepřímo čiší, že vznikl právě proto, aby si tvůrci mohli pohrát s komorním půdorysem finální bitvy fyzicky stále křepkého sólisty Sylvestera Stallona proti mnohonásob­né přesile gangsterů, vybraných spíše díky jejich odporně zlověstném­u vzezření než hereckým kvalitám.

Příběh Rambo: Poslední krev by se totiž klidně mohl jmenovat Rambo: Sám doma. Podobně jako dětský rek rodinných komedií nachystá i stařík proti útočníkům množství vynalézavý­ch nástrah, pastí a vychytávek, ovšem s daleko tvrdšími následky než v případě lstí malého Kevina; dokonce ještě tvrdšími, než je muzika, kterou Rambo svým zmateným nepřátelům během bitvy pouští. Má to svůj zvláštní půvab, protože většina vskutku krutých soubojů se odehrává v podzemním labyrintu chodeb pod skrytými zákopy, kde si Rambo vybudoval vlastní pevnost včetně zbrojnice. Hudební echo tu vynahrazuj­e, co na obrazovém účinku ubírá tma, ale hlavně se rozvíjí bezmála hororová hra ve stylu „pozor, na co šlapeš“. Nejen lukem a šípy, nožem či střelnými zbraněmi se Rambo tradičně ohání; navíc třeba předvede, co dokáže zařídit šikovně umístěná tyč nebo obyčejné hřebíky. Ano, je to surové, ale zato poctivá ruční práce bez umělých digitálníc­h berliček, pravá starosvěts­ká válka.

Naposled? Možná

Bohužel Rambo musí mít nejen poslední ránu, ale také poslední kazatelské slovo, byť by mělo skončit odváté westernový­m větrem nad zkrvavenou prérií. Podobně zdržuje otřepaná manýra útržků paměti s výčitkami, že ne všechny své blízké dovedl vždy zachránit.

Ovšem sotva Sylvester Stallone zahodí antidepres­iva a nasadí odhodlaný výraz, znovu a znovu dojímá – jako každý retro hrdina. Zvláště když pod závěrečným­i titulky běží sestřih celé jeho anabáze od prvního filmu až k poslednímu. Možná.

Rambo: Poslední krev USA 2019

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Zpět v akci Sylvester Stallone se už popáté objevuje v roli vietnamské­ho veterána Johna Ramba.
Foto: Bontonfilm Zpět v akci Sylvester Stallone se už popáté objevuje v roli vietnamské­ho veterána Johna Ramba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia