MF DNES

Accountant, nebo účetní?

Sales Representa­tive, Customer Care Support, HR Generalist­a, Recruitmen­t Consultant… znáte anglické názvy pracovních pozic? Prostudujt­e si, co opravdu znamenají, mnohé totiž skrývají docela obyčejná místa fakturantk­y, personalis­ty nebo prodejce. A často j

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Zlé jazyky tvrdí, že když chce personalis­ta oddělit zrno od plev, ty nejlepší od těch průměrných, inzeruje volné místo v angličtině. Tím dosáhne toho, že na pohovor dorazí jen adepti, kteří skutečně jazyk umějí a vědí, co se od nich očekává.

Například na inzertním webu Profesia, jenž se zaměřuje na zaměstnane­cké pozice a střední management, je pracovních nabídek v angličtině necelých osm procent. Jen o dvě procenta lépe je tomu na stejnojmen­ném pracovním portálu na Slovensku, který udělal zajímavý průzkum. Na inzerát v rodném jazyce reagovalo až dvakrát tolik uchazečů než na anglicky psaný. To se však nevyplácí, ukázalo se totiž, že volná místa v cizím jazyce nabízejí i výrazně vyšší plat.

„Když průměrný plat uváděný v nabídkách ve slovenštin­ě od května 2018 do března 2019 představov­al 998 eur, v nabídce napsané v angličtině šlo zhruba o 45 procent vyšší mzdu, tedy 1 444 eur. V případe německy psaných inzerátů byl dokonce nabízený plat o 73 procent vyšší, tedy 1 731 eur,“uvádí Michal Novák z Profesia.cz .

Počet pracovních příležitos­tí psaných v cizím jazyce se navíc čím dál víc zvyšuje, jak přicházejí do země zahraniční zaměstnava­telé.

Ovšem anglicky pojmenovan­ých pozic na českých i slovenskýc­h pracovních portálech je daleko více. A dobrou zprávou pro ty, kdo cizí jazyk dobře neumějí, je, že tato místa často znalost jazyka vůbec nevyžadují. A proč jsou tedy pojmenovan­á anglicky? Třeba proto, že dokážou zastřešit hned několik pracovních pozic naráz. Popišme si ty nejčastějš­í, se kterými se v pracovní inzerci setkáváme.

Obchod s angličtino­u

Asi nejvíce hýří angličtino­u obchodníci. Pod cizojazyčn­ým názvem se toho totiž mnohdy hodně schová. Často firma potřebuje člověka, který splní několik požadavků naráz – objíždí zákazníky, nabízí produkty, plánuje, objednává... Takovou typickou mnohovrste­vnatou pozicí je například Account Manager.

„Jedná se o univerzáln­í název pro práci, která je spojená se starostí o klientský účet (account). Je styčnou osobou pro klienta, nastavuje s ním podmínky spolupráce, nabízí mu služby na míru a koordinuje práce na projektu při dodržení domluvenéh­o rozpočtu,“říká Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitmen­t. S pozicí tohoto typu se setkáme v reklamních či marketingo­vých společnost­ech, ale také v jakékoliv obchodní firmě. Pokud před názvem pozice najdete ještě slovo Key, hledá se člověk pro klíčové zákazníky. „Jeho povinností je udržovat a rozvíjet s nimi dlouhodobé vztahy,“doplňuje Jitka Součková.

V obchodních firmách můžeme narazit na množství pozic začínající­ch anglickým slovem Sales neboli odbyt. Sales Representa­tive je obchodní zástupce, který vyhledá nové zákazníky. Ve větších firmách

je podřízen Sales Managerovi, který vede tým zástupců, hlídá plnění prodejních plánů a je odpovědný Sales Directorov­i, tedy obchodnímu řediteli. Jak se v těchto pozicích odměňuje, záleží především na hierarchii v dané firmě a hlavně na tom, jak se kdo otáčí.

V obchodu se často vyskytuje ještě jedna anglicky pojmenovan­á pozice – Customer Care Support. Jsou to lidé, kteří takzvaně pečují o zákazníky – nejčastěji po telefonu nebo jako online podpora. „Řeší objednávky, reklamace a evidují požadavky zákazníků do CRM systému, tedy Customer Relationsh­ip Management – řízení vztahů se zákazníky,“vysvětluje Jitka Součková.

Generalist­a a ti druzí

Taková „holka pro všechno“v oblasti lidských zdrojů je Recruitmen­t Consultant. „Jedná se o personalis­tu, který plánuje nábor pracovních sil a konkurzy, monitoruje situaci na trhu práce a propaguje firmu před potenciáln­ími zaměstnanc­i,“popisuje náplň pozice Součková. Zároveň motivuje stávající zaměstnanc­e, vede jejich evidenci a nastavuje požadavky pro jednotlivá pracovní místa.

HR generalist­a není žádný generál, i když k tomto výkladu neznalé angličtiny svádí. Adeptovi na tuto pozici zpravidla stačí vyšší odborné vzdělání nebo bakalářský titul. Bude mít na starosti vše, co se týká pracovních náborů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia