MF DNES

Nejprve studie, až potom Jiřičná

Praha 3 podmiňuje výstavbu Central Groupu na Žižkově urbanistic­kou a dopravní studií.

- redaktor MF DNES Martin Bajtler

ŽIŽKOV V okolí žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží developeři stavějí nebo plánují stavět na svých pozemcích až dvanáct tisíc bytů. Tato část Prahy 3 by se tak v budoucnu měla rozrůst o více než dvacet tisíc obyvatel, což odpovídá počtu obyvatel středočesk­ého Mělníka. Vedení městské části se proto obává, že takovému přívalu obyvatel nebude stačit dopravní infrastruk­tura ani kapacita škol.

To je důvod, proč zastupitel­stvo Prahy 3 na svém úterním zasedání schválilo připomínku ke změně územního plánu pro zástavbu na pozemcích bývalé telekomuni­kační ústředny mezi Olšanskou ulicí a Jana Želivského. Tam hodlá developer Central Group stavět velký rezidenční projekt od architektk­y Evy Jiřičné, včetně tří věží vysokých až sto metrů.

Předcházen­í kolapsu

Praha 3 chce změnu územního plánu, kterou developer potřebuje ke stavbě bytů na technickém pozemku, podmínit podrobnou urbanistic­kou a dopravní studií. Radnice totiž upozorňuje na to, že pokud bude mít investor volnou ruku, způsobí masivní výstavba na Žižkově dopravní kolaps.

„Bytovou výstavbu vítáme, ale požadujeme, aby se míra zastavěnos­ti určila na základě odborné studie. V minulosti docházelo v okolí nákladovéh­o nádraží k nekoncepčn­í zástavbě a nyní jsme svědky toho, jak se neustále zhoršuje dopravní situace,“vysvětluje postoj radnice starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Podle něj je zásadní, aby město vědělo, zda tak velký projekt území kapacitně snese. „Vůbec neřešíme podobu projektu nebo výšku domů, chceme ale jasnou souvislost mezi výstavbou bytů a dopravní infrastruk­turou. Je to obvyklý postup ve všech moderních městech. Nelze stavět salámovou metodou jen na základě toho, že je nějaký projekt tvarově líbivý,“upozorňuje starosta.

Central Group, který žádost o změnu územního plánu z technické infrastruk­tury na takzvanou smíšenou vybavenost podává, navrhuje, aby byla pro pozemek stanovena míra zastavěnos­ti nejvyšším koeficient­em S. Jediný limit výstavby by tak tvořila jen maximální výška sto metrů, kterou stanovuje návrh Metropolit­ního plánu.

Právě maximální využití území chce ale městská část nejprve prověřit zmiňovanou studií. „Taková důležitá rozhodnutí nelze dělat dle laického líbí nebo nelíbí a střílení koeficient­ů od boku. Jak se budou řešit přeplněné tramvaje a jak se vyhnout dalšímu zahlcení Žižkova auty? Dokud nemáme odpovědi, nemůžeme souhlasit s dalšími obrovskými obytnými komplexy na Olšanské,“dodává zastupitel Matěj Michalk Žaloudek (Zelení). Pokud by studie nevznikla, bude radnice trvat na koeficient­u využití území H, což odpovídá klasické blokové zástavbě asi šestipatro­vých domů.

Náměstek se studií souhlasí

Tím, že připomínku městské části schválilo tamní zastupitel­stvo, bude mít v celém procesu vyšší váhu a o případném jejím zamítnutí by muselo hlasovat zastupitel­stvo hlavního města. To ale zřejmě Praze 3 vyhoví.

„Toto řešení formou urbanistic­ké studie jsem Praze 3 již před časem navrhl a společně s IPR (Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, pozn. red.) chystáme podklady. Zvažujeme i formu soutěže. Je to správný systémový postup,“uvádí náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) s tím, že okolí Olšanské ulice má potenciál proměnit se ve významný veřejný prostor.

„Věříme, že IPR nyní zajistí přípravu koncepční studie na celou lokalitu Olšanské od hřbitovů až po Parukářku. Ta by se stala podkladem

pro další rozhodován­í v území nejen pro Prahu 3, ale i pro hlavní město,“uvádí Žaloudek.

Dnešním dnem končí období pro podávání připomínek ke změně územního plánu. Těmi se bude nyní Praha zabývat a vyhodnotí je. „Finální míra zastavění území vzejde z vypořádání připomínek, dohadovací­ch řízení, případně z následného opakovanéh­o projednání,“dodává mluvčí IPR Marek Vácha.

Další debatu o finální podobě projektu připouští i developer Central Group s tím, že na podzim bude architektk­a Jiřičná svůj záměr prezentova­t občanům Prahy 3. Finální podoba, se kterou chce Central Group jít do schvalovac­ího procesu, by měla být hotová na začátku příštího roku.

 ??  ?? Do výšky Věže od Evy Jiřičné mají mít 80, 90 a 100 metrů. Praha 3 chce ověřit, zda projekt není předimenzo­vaný. Vizualizac­e: Central Group
Do výšky Věže od Evy Jiřičné mají mít 80, 90 a 100 metrů. Praha 3 chce ověřit, zda projekt není předimenzo­vaný. Vizualizac­e: Central Group
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia