MF DNES

Soudci z „pětky“získali po 30 letech své sídlo

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Obvodní soud pro Prahu 5 po letech nejistoty získal za miliony korun nové sídlo.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Stěhovavá pověst již nebude provázet Obvodní soud pro Prahu 5. Po takřka třiceti letech získal své stálé sídlo – soudci, advokáti i veřejnost již nemusí bloudit po několika adresách, vše je nyní nově pod „jednou střechou“ve zrekonstru­ovaném secesním paláci v novoměstsk­é Hybernské ulici naproti Masarykovu nádraží.

Renovace za desítky milionů korun soudu mimo jiné přinesla nové jednací síně a kanceláře s nábytkem vyrobeným vězni z Jiřic, zadržovací cely s nezbytně nutným nerozbitný­m sanitárním vybavením i obnovené secesní prvky v interiérec­h.

Ve zrekonstru­ované budově se nalézá 18 jednacích síní. Pracovat v ní bude 33 soudců a dalších 115 justičních zaměstnanc­ů. „Náklady dosáhly výše 74 milionů korun. Větší část, 71 milionů, souvisela se stavebními výdaji,“vysvětlil Michal Mrzkoš, šéf správy Městského soudu v Praze, který představov­al investora akce.

K nákladům spjatým se stěhováním obvodního soudu do opraveného objektu v Hybernské ulici náleží také 64 milionů korun. Ty justice vynaložila na obnovu prostor ve vinohradsk­é Slezské ulici, kam se z nynějšího sídla obvodního soudu vystěhoval správní úsek městského soudu. Doplnil tak obchodní agendu soudu, jež ve Slezské ulici již sídlila. Z Hybernské ulice na nedaleké Senovážné náměstí se přestěhova­ly také kanceláře Ředitelstv­í Probační a mediační služby.

Investice 138 milionů korun představuj­e výhodnou cenu. „Náklady se rovnají zhruba několikale­tému pronájmu jiné budovy,“řekl k tomu Libor Vávra, předseda Městského soudu v Praze. Právě možnost nastěhovat „pětku“do nájmu se ocitla také ve hře. Pronájem by však vyšel zhruba na 50 milionů korun ročně.

Justice také zvažovala rozšíření prostor na náměstí Kinských, kde sídlí Krajský soud Praha a „pětka“zde fungovala v půjčených prostorách.

„Zvažovali jsme také nákup poštovního paláce za 400 milionů. Nic z toho se naštěstí nerealizov­alo. Toto řešení je nejlevnějš­í a v dostatečně vhodné a reprezenta­tivní formě,“uvedl Zbyněk Spousta, náměstek ministra spravedlno­sti. Podle něj se umístění Obvodního soudu pro Prahu 5 řešilo několik roků. „Debatovalo se o tom od mého nástupu na ministerst­vo před pěti lety,“řekl Spousta.

Konec přebíhání

Obvodní soud pro Prahu 5 náleží v metropoli i v rámci České republiky k těm vytíženějš­ím. „V trestní agendě nám přibývá 70 až 100 věcí, v občanskopr­ávní okolo 700 a exekuční přibližně 750 věcí měsíčně,“přiblížila náplň práce Andrea Lomozová, předsedkyn­ě Obvodního soudu pro Prahu 5.

Pro pracovníky soudu i návštěvník­y představuj­e nastěhován­í do nové budovy úlevu. „Pětka“totiž jednu dobu sídlila na třech různých adresách – civilní soudci zůstali ve smíchovské­m areálu, trestní se přesunuli do vinohradsk­é Legerovy ulice v Praze 2 a exekuční agenda se stěhovala do dejvického nájmu v ulici V. P. Čkalova v Praze 6.

To znamenalo pro soudce problémy třeba při zajišťován­í jednacích síní, komplikova­lo to pohyb písemností a pro advokáty třeba nahlížení do spisů. „Organizačn­ě jsme se s tím dokázali poprat, ale teď je to pro nás jednodušší,“uvedla Lomozová.

Putování hlavním městem začalo Obvodnímu soudu pro Prahu 5 krátce po roce 1989. „Soud do té doby sídlil v budově na Janáčkově nábřeží na Smíchově. Objekt však podléhal restitucím a v 90. letech začala doba nejistoty,“popsal anabázi obvodního soudu Libor Vávra. Soud přesídlil do zmíněného Justičního paláce na Smíchově. Pro svou práci potřeboval však stále více prostor.

Historie justičních paláců

Nejnovější soudní komplex v metropoli představuj­e Justiční areál Na Míčánkách ve Vršovicích na místě někdejších kasáren. Slavnostní­ho otevření se objekt za stovky milionů korun dočkal na podzim roku 2006 a stal se sídlem obvodních soudů pro Prahu 4, 6, 8, 9 a 10.

Naopak zřejmě nejstarší budova, která slouží justici v metropoli, náleží obvodnímu soudu pro první a sedmý obvod na staroměsts­kém Ovocném trhu. Komplex v novobarokn­ím slohu vyprojekto­val architekt Josef Maličký. Objekt dělníci vystavěli v letech 1857 až 58. Soudní budova nahradila objekty univerzitn­ích kolejí, které zde fungovaly od sklonku 14. století.

Úctyhodnou minulost má za sebou také sídlo Městského soudu v Praze na rohu Spálené ulice a Karlova náměstí. Starší stavby, jejichž minulost sahá do středověku, na počátku 20. století ustoupily komplexu c. a k. trestního soudu. Ten později nesl také označení zemský či krajský. Současné označení soud získal od roku 1960.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x Michal Turek, MAFRA ?? Ve svém Pásku nové budovy soudu v Hybernské ulici přestřihl zleva Libor Vávra, Andrea Lomozová, Zbyněk Spousta a Michal Mrzkoš.
Foto: 3x Michal Turek, MAFRA Ve svém Pásku nové budovy soudu v Hybernské ulici přestřihl zleva Libor Vávra, Andrea Lomozová, Zbyněk Spousta a Michal Mrzkoš.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia