MF DNES

135 milionů aut v Blance, jen 372 nehod

-

PRAHA Ve čtvrtek 19. září 2015 ve 14 hodin 40 minut projela tunelovým komplexem Blanka první auta. Po čtyřech letech provozu je možné říct, že alespoň jeden z tunelů použilo 135 milionů vozidel, což znamená každý den v průměru 92 402 vozidel.

Na velký počet vozidel se ale v místě odehraje překvapivě nízký počet nehod, do konce letošního srpna jich v tunelech mezi Trojou a Brusnicí bylo 372. V červnu letošního roku bylo pak z tunelu odtaženo tisící nepojízdné vozidlo.

Celkem do tunelů za tuto dobu neoprávněn­ě vstoupilo 300 lidí a každý měsíc je za rychlou jízdu v nich pokutováno na 1 500 řidičů. „Setkáváme se s nejrůznějš­ími situacemi. Nejčastěji je to závada na vozidle a jeho zastavení. Mezi nejnebezpe­čnější patří po dopravních nehodách samovolné požáry vozidel a pohyb chodců v tunelech. Kuriózní, ale z pohledu rizika neméně nebezpečná, jsou zvířata, která se do tunelů zaběhnou,“popisuje mimořádné události Barbora Lišková z Technické správy komunikací (TSK).

Soustavu tunelů zaplnila auta prakticky hned po otevření, v návaznosti na to se obzvlášť v Praze 7 zmenšila řada povrchovýc­h komunikací. „K nárůstu dopravy došlo v ulicích V Holešovičk­ách, Patočkova, Dobříšská, Svatovítsk­á, zato se ulevilo dopravě v ulicích Milady Horákové, Veletržní, nábřeží Kapitána Jaroše, nábřeží Ludvíka Svobody, Argentinsk­á a Rohanské nábřeží, ale i třeba na Nuselském mostě,“uvádí Lišková.

Občasné výpadky a uzavírky tunelu sice dokáže obsluha většinou rychle vyřešit, ale například loni v dubnu rozsáhlý výpadek systémů ukázal, jak je Blanka potřebná. I přesto vlastně stále oficiálně probíhá zkušební provoz a magistrát vyhodnocuj­e a kompletuje jeho administra­tivní část, tak aby mohla proběhnout následná kolaudace. (et)

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? První den Otevření tunelu z Břevnova až do Libně mnoha řidičům výrazně zkrátilo cestu po Praze.
Foto: Michal Šula, MAFRA První den Otevření tunelu z Břevnova až do Libně mnoha řidičům výrazně zkrátilo cestu po Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia