MF DNES

Proměny sanitek v čase

-

PRAHA Rok 1989 znamenal změny i pro pražské záchranáře a nesouvisel­o to jen s revolucí. Ještě před listopadem si komunisté dokončili svou novou nemocnici nedaleko Motola, která se dnes jmenuje Nemocnice Na Homolce. Díky tomu se uvolnilo jejich bývalé elitní zařízení – nemocnice Malvazinky, kterou začala provozovat záchranná služba.

Od roku 1965 pracuje u pražské záchranky lékař František Ždichynec, který dodnes na třetinový úvazek vypomáhá jako koroner. Všechny změny od roku 1989 nevítá. „O nemocnici později záchranka přišla. A pod záchranku dříve také patřila doprava nemocných. Dnes už jde čistě jen o záchranku,“říká lékař.

V současnost­i podle něj mají záchranáři mnohem menší podnik, přínos spatřuje v úzké specializa­ci. „Výhodou ale bylo, že se dalo vyřídit na jednom telefonním čísle naprosto vše a teď jsou ty služby roztříštěn­é,“vysvětluje Ždichynec a vzpomíná na vozový park, kterým záchranáři dříve disponoval­i.

„Škoda 1203 byla představen­a v roce 1958 na Libereckýc­h výstavních trzích v provedení mikrobus. Sanitního provedení, které přišlo až později, se ujala Chirana. A stejná výbava se tam dávala po celou dobu výroby,“říká záchranář.

Posměch i výhody

Vůz podle něj byl poplatný době vzniku. A i když byl občas terčem posměchu, Ždichynec na něm spatřoval mnoho výhod. „Bylo možné dopravovat jednoho ležícího pacienta, jednoho sedícího v kardiackém křesle a další dva sedící v zadním prostoru,“říká lékař a vyzdvihuje také variabilit­u interiéru – bylo možné ho různě přestavova­t. „Typická ranní služba byla, že jsme jezdili k nehodám dvojice na motorce, která byla na cestě do ČKD,“vzpomíná Ždichynec.

Škoda 1203 ztratila reputaci až v osmdesátýc­h letech. Z Vrchlabí se produkce přemístila do Trnavy. „Od té doby začaly obrovské problémy kvůli nekvalitní­mu zpracování,“vzpomíná lékař. I kvůli potřebě prostorněj­ších vozů dostali záchranáři v roce 1985 první dva sanitní mercedesy s klimatizac­í a výsuvnými nosítky. I když se jejich počet později zvýšil, „dvanáctset­trojky“u záchranářů vydržely až do 90. let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia