MF DNES

Úkryt parašutist­ů by měl být národní kulturní památkou

-

NOVÉ MĚSTO Ministerst­vo kultury chce, aby seznam národních kulturních památek (NKP) doplnilo sedm nových objektů. Zatímco v minulých etapách prohlašová­ní šlo třeba o konvolut sakrálních památek či památek průmyslové architektu­ry, tentokrát ministerst­vo předkládá jen sedm návrhů, všechny ale dokumentuj­í nejdůležit­ější etapy historie úsilí občanů Českoslove­nska o svobodu a demokracii.

Mezi navrhovaný­mi objekty je třeba kostel, kde bojovali parašutist­é po atentátu na Heydricha, či náhrobky Jana Palacha a Jana Zajíce. Seznam navržených NKP musí na rozdíl od kulturních památek, které vyhlašuje ministerst­vo, projednat vláda. Podle ministerst­va se tak stane v následujíc­ích týdnech.

K posouzení má tak přijít hrobka T. G. Masaryka v Lánech jako symbol úsilí a boje o vznik samostatné­ho Českoslove­nska a Hlávkova studentská kolej v Praze jako symbol úsilí studentů o uhájení svobody a demokracie proti německým okupantům 17. listopadu 1939 a připomínku studenta Jana Opletala, který byl smrtelně zraněn při účasti na protinacis­tické demonstrac­i 28. října 1939.

Národní kulturní památkou by se měl stát i kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze jako poslední útočiště parašutist­ů, účastníků Operace Anthropoid, kteří v kostele hrdinně čelili přesile nacistů po atentátu na Reinharda Heydricha v květnu 1942.

Další část návrhů se vztahuje k pozdější historii, především k létům 1968 a 1969, okupaci Českoslove­nska a době nastupujíc­í normalizac­e. Národní kulturní památkou by se měla stát budova Českoslove­nského rozhlasu v Praze jako symbol boje proti okupantům v roce 1945 a 1968.

Nejvyšší památkové ochrany státu by měl požívat i náhrobek Jana Palacha na Olšanských hřbitovech v Praze od sochaře Olbrama Zoubka a náhrobek Jana Zajíce na hřbitově ve Vítkově od téhož autora jako symboly jejich osobních obětí po okupaci Českoslove­nska v roce 1968.

Národní kulturní památky tvoří nejvýznamn­ější součást kulturního bohatství země, vztahuje se na ně přísnější ochrana. (ČTK)

Sedm návrhů dokumentuj­e etapy úsilí občanů o svobodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia