MF DNES

Základní otázky a odpovědi

-

● co říká zákon?

Od 1. 1. 2020 bude muset být každý pes označený mikročipem. Patnáctimí­stný kód čipu musí majitel zapsat do očkovacího průkazu psa. Pokud pes nebude mít čip, bude na něj zákon hledět, jako kdyby nebyl očkovaný proti vzteklině, byť by ve skutečnost­i byl. Vztahuje se to na všechny ● psy? Výjimku mají pouze ti, kteří mají jasně čitelné tetování provedené před 3. 7. 2011.

● Kde můžu nechat psa očipovat?

U veterináře.

● Kolik čip stojí?

Pořizovací cena čipu se pohybuje mezi 120 až 650 Kč a závisí na jeho typu. Další částku si soukromí veterinárn­í lékaři účtují za jeho aplikaci. Dražší čipy obvykle zahrnují i registraci v některé ze soukromých databází.

● Jaká je cena za registraci do databáze?

V Česku je zhruba 10 databází. Za registraci většinou vybírají jednorázov­ý poplatek kolem 200 Kč. Některé firmy ji nabízejí zdarma, ale většinou jsou propojené s dovozci nebo výrobci čipů a registrace je u nich zahrnuta v ceně čipu. Registrace je dobrovolná. Jaká hrozí pokuta za neoznačení ● psa čipem? Až 20 tisíc Kč. Kdo to bude kontrolova­t? ● Do domů nebo na zahrady nikdo na náhodné kontroly chodit nebude. Státní veterinárn­í správa plánuje pro běžné chovatele kontroly pouze po podnětech.

● Proč to stát zavádí? Ministerst­vo zemědělstv­í a veterinárn­í správa mimo jiné argumentuj­í tím, že se ztracený pes díky evidenci snáze dostane k majiteli. Dále zmiňují, že většina evropských zemí už mikročipy zavedené má. A rovněž v řadě českých měst je už roky nařizují místní vyhlášky. Navíc, pokud chce chovatel vycestovat do zahraničí, musí nejen jeho pes, ale i kočka nebo fretka mít čip.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia