MF DNES

Pálí už také za mořem

Kubalík se góly za Chicago hlásí o „český“debut v NHL

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Zámořským žurnalistů­m hned po zápase přiznával, že příliš často kotouč na hokejce neudrží. Ale to je přesně ten důvod, který ho má v NHL udržet.

Dominik Kubalík je střelec. Pohotový. Přesný. Nemilosrdn­ý.

A v prvním přípravném utkání Chicaga to čtyřiadvac­etiletý útočník prokázal. Proti Detroitu (3:5) si připsal dva góly a výrazně si řekl o letenku do Prahy, kde se slavní Blackhawks počátkem října střetnou v soutěžním duelu s Philadelph­ií. „Pořád musím pracovat, ale góly mi zvednou sebevědomí,“věří Kubalík.

Zatímco v útoku Flyers má výsadní postavení Jakub Voráček, jeho reprezenta­ční kolega naznačil, že i on si v O2 areně zaslouží důstojnou ofenzivní roli. „Pořád je to daleko, jsme stále v tréninkové­m kempu,“říká český novic v Blackhawks. „Chtěl jsem se jen ukázat a vystřelit vždycky, když to půjde.“

V Detroitu se činil. Statistici zaznamenal­i pět pokusů, nikdo z forvardů hostí jich neměl víc. „Dodá nám nový prvek. Skvěle střílí z voleje. Ví, jak najít volný prostor a kam si najet,“chválí ho chicagský útočník Dylan Strome. Kubalíka si vybavuje z juniorské OHL, kdy ještě byli soupeři.

Z ontarijské ligy se plzeňský rodák vrátil domů, kde se z něj v extralize stal dvojnásobn­ý král střelců. Dva roky válel i ve švýcarské lize, kterou v zámoří uznávají.

I proto se z Ambri-Piotty přesunul do Chicaga, kde podepsal roční kontrakt se základním platem 925 tisíc dolarů. Kubalík se jeví jako výhodná sázka do loterie, kterak pozici vedle hvězdných spoluhráčů pobírající­ch lukrativní gáže označoval bývalý kouč Chicaga Joel Quennevill­e. Hokejoví analytici ještě před startem kempu odhadovali, že český zelenáč skutečně může rovnou zapadnout na levé křídlo do lajny s Johathanem Toewsem a Patrickem Kanem.

Pozor, tenhle veleskok z Evropy přímo do elitní formace NHL se žádnému našinci už dlouho nepovedl!

A Kubalík ukázal, že to může zvládat. Nejen gólově, ale hlavně v defenzivě, na níž ve Švýcarsku zapracoval. „Bez puku si při hře pět na pět počínal efektivně. Dobře bruslil, vytrvale se vracel,“všiml si Jeremy Colliton, současný kouč Chicaga. Zatímco největší ofenzivní esa Blackhawks i dalšího Čecha Kämpfa v noci na včerejšek nechal odpočívat, Kubalík zářil. U trenéra si šplhl, že kromě přesilovko­vé bomby bez přípravy se ujala i jeho gólová dorážka z druhé třetiny. „Dal hezký gól střelou z první, o kterém se všichni budou bavit, ale také se zvládne pohybovat před bránou a najít si puk, což z něj dělá ještě lepšího střelce a hráče,“podotkl Colliton.

Kubalík zaujal i novináře, když bez potíží odpovídal v angličtině a nepotřebov­al tlumočníka. Zároveň jeho odpovědi po senzačním debutu nezněly nabubřele. Reprezenta­ční kanonýr nelétal v oblacích, naopak pokorně mluvil, jak se on i výkon celého týmu musí do startu sezony zlepšit.

A měl by být u toho i vstřícný mladík, jehož k četnější střelbě nabádal už dědeček. Chicagské deníky se po vyvedené premiéře utvrdily, že se může řadit mezi křídelníky pro první formace Blackhawks. „Cítil jsem se docela dobře,“uculil se Kubalík.

Blackhawks v noci na dnešek sehráli odvetu s Red Wings. Poté je čekají ještě tři přípravy, než odletí do Německa, kde už koncem příštího týdne zvládnou generálku s Eisbären Berlín. A potom už může Kubalík vyhlížet krátký návrat do vlasti. „Má velké možnosti. Je to naše zbraň,“říká Colliton.

Zbraň, kterou odjistí v Praze.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Už se raduje v Americe Dominik Kubalík (uprostřed) už přijímá gólové gratulace v Chicagu. V noci na včerejšek se v přípravě dvakrát trefil a hlasitě si říká o letenku do Prahy. Blackhawks tam 4. října startují NHL.
Foto: Getty Images Už se raduje v Americe Dominik Kubalík (uprostřed) už přijímá gólové gratulace v Chicagu. V noci na včerejšek se v přípravě dvakrát trefil a hlasitě si říká o letenku do Prahy. Blackhawks tam 4. října startují NHL.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia