MF DNES

45 tisíc Kč. Vláda plní slib učitelům

Pedagogové si do roku 2021 hodně přilepší, ale kvalitnějš­í vzdělávání to nezaručí

- Jakub Pokorný Radka Hrdinová

Učitelé budou v roce 2021 brát 45 tisíc hrubého, slíbil před volbami Andrej Babiš. Nyní to vypadá, že vláda je na dobré cestě tento slib do roku 2021 splnit.

Učitelé od letošního ledna v průměru dostávají 35 tisíc korun. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) nyní ladí detaily pro další zvýšení učitelskýc­h platů. Přidáno by měli dostat od ledna, a to o 10 procent.

„Výrazné zvýšení platů je podmínkou nutnou, ale ne postačujíc­í,“odpovídá ekonom Daniel Münich z CERGE na to, zda důstojnějš­í platy učitelů zajistí českým dětem lepší vzdělání.

Po přidání učitelům by měly následovat další kroky – například důraz na lepší řízení škol, změna v obsahu učiva nebo investice do kvalitnějš­í přípravy mladých učitelů.

Ani sami učitelé však nakonec nemusí být na sto procent spokojení. Důvodů pro to je hned několik.

Tak zaprvé, přidávalo se i jinde. Podle analýzy, kterou k učitelským platům vydal v srpnu think-tank IDEA, vzrostly mezi lety 2016 a 2018 platy učitelů v průměru o 19,9 procenta.

Vysokoškol­áci zaměstnaní jinde ve státní správě si za stejné období polepšili o 18,5 procenta a v soukromém sektoru se mzdy vysokoškol­áků zvýšily o 11 procent. Ve srovnání s jinými profesemi, pro něž se mohou absolventi vysokých škol rozhodovat, si tedy ta učitelská zatím moc nepolepšil­a. Dva ředitelé škol nezávisle na sobě řekli, že u nich se vládě slíbený pětačtyřic­etitisícov­ý průměr podaří „splnit“i díky tomu, že mají přestárlý učitelský sbor. Základní plat učitele se totiž řídí počtem odučených let. Celorepubl­ikové průměry za učitelské platy tak ženou nahoru vyšší platy učitelů před důchodem, kterých stále ve sborovnách přibývá.

Začátek kariéry s málem

Nástupní plat učitele na začátku kariéry je aktuálně 28 630 korun, což zapracovan­ým pokladním nabízejí i pražské supermarke­ty. „Na Lázně Bělohrad je to docela dost, v Praze bych ale z učitelskéh­o platu nebyl schopen žít, a protože mám hodně známých Pražáků, tak mě to trápí,“upozorňuje ředitel základní školy v Lázních Bělohrad Jaroslav Jirásko.

Pražský městský soud včera potvrdil bývalému tajemníkov­i SPD Jaroslavu Staníkovi roční podmíněný trest kvůli výrokům, které pronesl ve sněmovní restauraci na adresu homosexuál­ů, Romů a Židů. Například uvedl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc a měli by se střílet již po narození“. Prohlásil údajně, že by se homosexuál­ové, Romové a Židé měli posílat do plynu. Staník jakékoli trestné jednání odmítal. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia