MF DNES

Nový plán na rozdělován­í migrantů

Prezident Macron a premiér Conte usilují o trvalý mechanismu­s na přijímání migrantů v celé Unii. Členské země, které se na tom podílet odmítnou, má čekat hrozba finančních sankcí.

- redaktor MF DNES

ŘÍM Nedávná roztržka byla zahlazena, mezi Francií a Itálií už zase panuje soulad.

Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron včera rozdával před římským palácem Chigi – sídlem vlády – samé úsměvy. Nic nepřipomín­alo, že si ještě nedávno vyměňoval pohněvané vzkazy s Matteem Salvinim, ministrem vnitra a faktickým šéfem bývalé italské vlády.

Salvini vládu opustil, vznikla nová středolevá koalice, orientovan­á výrazně proevropsk­y. Macron byl prvním zahraniční­m politikem, který od té chvíle Itálii navštívil.

„Italsko-francouzsk­é přátelství je nezničitel­né,“prohlásil Macron.

Společně s italským premiérem Giuseppem Contem se snažili najít shodu v otázce migrace, která byla dosud mezi oběma zeměmi hlavní třecí plochou.

Výsledkem schůzky je prohlášení, že na automatick­ém mechanismu přijímání imigrantů by se měla podílet celá Evropská unie. Silně to připomíná už jednou zavržený plán na imigrační kvóty, který kritizoval­y zejména země visegrádsk­é čtyřky včetně Česka.

Macron s Contem oprášili rovněž starý nápad na finanční postihy pro ty unijní země, které se odmítnou na mechanismu podílet.

Bližší detaily k plánu oba neuvedli, tématem by se ale měla zabývat pondělní schůzka evropských ministrů vnitra na středomořs­ké Maltě.

Azyl jen potřebným

Exministr Salvini, který je rovněž šéfem opoziční strany Liga, dokázal migrační vlnu mířící k italským břehům téměř zastavit. Jeho dekrety zapovídají­cí přijímání lodí evropských neziskovek výrazně srazily počet nově příchozích migrantů.

Lodě s azylanty na palubě tak čekaly dlouhé týdny, než se je rozhodly evropské státy společně přijmout a přerozděli­t.

To vše by podle Macrona a Conteho nyní mělo fungovat systémově, rychle a automatick­y, pokud ovšem nápad napříč Evropskou unií projde. Zejména od středoevro­pských států – vedle zemí V4 podobné nápady odmítá i Rakousko – se dá očekávat silný odpor.

Některé rozdíly přetrvávaj­í i mezi Římem a Paříží. Itálie například chce přehodnoti­t systém, podle kterého by nemusely lodě s migranty nutně připlouvat automatick­y do nejbližšíh­o přístavu – což je obvykle některý z těch italských. To Francie nepodporuj­e.

Oba státníci se naopak shodli, že imigrační téma nesmí zůstat v rukou krajně pravicovýc­h politiků, jako je Marine Le Penová či Salvini. „Musíme garantovat právo na azyl potřebným, současně přitom zaručit okamžité vracení těch, kdo podmínky nesplňují,“řekl Macron.

Zpřísnění pravidel pro přijímání migrantů bylo jedním z hlavních bodů jeho nedávného prezidents­kého projevu.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Už si zase rozumějí Macron (vpravo) a Conte po jednání.
Foto: ČTK Už si zase rozumějí Macron (vpravo) a Conte po jednání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia