MF DNES

Pražský „Stalin“se bortí

Narušená statika ohrožuje oblíbené místo Pražanů

- Redaktorka iDNES.cz

Zuzana Fojčíková

Hlavní město musí okamžitě uzavřít podzemní část někdejšího monumentál­ního Stalinova sousoší na Letné. Ve středu o tom na základě posudku, který si nechal zpracovat pražský odbor majetku, rozhodl stavební úřad Prahy 7. Do pěti dnů musí Praha konstrukci podepřít, jinak zůstane uzavřeno i horní prostranst­ví.

„Magistrát jako majitel dostal lhůtu pěti dnů, do které musí provést preventivn­í opatření,“řekl iDNES.cz starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Do konce roku pak město musí nechat provést podrobnějš­í analýzu včetně zátěžové zkoušky, na základě které rozhodne o dalším postupu. „Preventivn­ě bude nutné okamžitě uzavřít podzemní část proti vstupu obyvatel. Horní část pak bude pravděpodo­bně opatřena podpěrami podobnými těm, jaké se používají při stavbě mostů,“popsal mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Konkrétní rozsah případného uzavření okolí však nezná.

„Předpoklád­ám, že půjde o tu část kolem metronomu, kde trénují skateboard­isté,“odhadl. Kromě toho se pod objektem nacházejí stánky a konají kulturní akce. Jak konkrétně se magistrát zachová, je však podle něj zatím otázkou.

V současnost­i na místě vytvářejí pracovníci Kloknerova ústavu rozšířený posudek stavu pomníku. Ten současný totiž podle Čižinského neobsahuje žádné konkrétní výpočty. Dlouhodobý osud Stalinova pomníku se rozhodne až podle něj.

Znalecký posudek, na jehož základě stavební úřad Prahy 7 rozhodoval, si nechal vypracovat pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Už v něm se psalo o havarijním stavu objektu. Provizorně je nutné podepřít střechu, dokud se tak nestane, lidé do prostoru nesmějí.

Dlouhodobě špatný stav

Podzemí pod Stalinem mělo původně sloužit pouze ke zlepšení stability pomníku, mělo roznést extrémní váhu sousoší na větší plochu. První vážnou ránu dostala železobeto­nová konstrukce už v roce 1962, když se pomník v „tichosti“odstraňova­l. Pomník odstřelova­li nadvakrát, poprvé se Stalin jen nadzvedl, teprve napodruhé se odstřel povedl a kameny z jeho žulového obložení létaly podle svědků až do Vltavy. V 90. letech sloužilo podzemí kultuře.

O špatné statice se mluvilo vždy – kvůli ní nepřivezlo metronom v roce 1991 auto, ale musel ho na Letnou spustit vrtulník.

s přispěním Roberta Oppelta

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? Foto: Michal Turek, MAFRA ?? Metronom Mimořádně oblíbená vyhlídka na Prahu může být delší dobu uzavřena.
Foto: Michal Turek, MAFRA Metronom Mimořádně oblíbená vyhlídka na Prahu může být delší dobu uzavřena.
 ??  ?? „Fronta na maso“Pražané měli ze sousoší legraci.
„Fronta na maso“Pražané měli ze sousoší legraci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia