MF DNES

Z Bruselu do Afriky

Telička má Hlas, Maštálka léčí a Payne jde do důchodu MF DNES zjišťovala, co dělají bývalí europoslan­ci, kteří po letošních volbách skončili ve funkci.

- Eva Pospíšilov­á Ondřej Leinert

Zrovna příští týden letím do Gambie. Po dvou letech od voleb mám prověřit, jak tam připravují reformy, které jsme jim doporučili na základě volební pozorovate­lské mise v roce 2017. Další měsíc se pak vracím do Malawi, kde volby probíhaly v květnu, líčí někdejší europoslan­ec ČSSD Miroslav Poche. Jeden z jedenácti českých zástupců, kteří letos po volbách opustili Evropský parlament, si na nudu stěžovat nemůže. Radí ministru zahraničí a svému někdejšímu asistentov­i, dnes ministru, Tomáši Petříčkovi. Do toho ve zmíněných afrických zemích zastává post vedoucího volební pozorovate­lské mise, do něhož byl zvolen ještě Evropskou komisí. A navíc, nadále zůstává jednou z nejvlivněj­ších zákulisníc­h postav ČSSD.

To jeho další tři kolegové z poslanecké­ho klubu ČSSD v Bruselu už zdaleka tak činní v politice nejsou. Neúspěšný lídr sociálněde­mokratické kandidátky v eurovolbác­h Pavel Poc, původní profesí ekolog, na sociálních sítích sdílí fotky bobrů a v posledních rozhovorec­h z konce jara přiznával, že zatím neví, co dál. Žádný plán B po odchodu z politiky si prý nepřipravo­val. A na aktuální otázky MF DNES, co dělá víc než čtvrt roku po opuštění bruselskýc­h lavic, neodpovědě­l. Podobně jeho kolegyně, lékařka Olga Sehnalová. Podle hlasů jejích spolustran­íků se však od politiky zcela odstřihla, a ČSSD dokonce opustila. Sociolog Jan Keller členem strany ani nebyl, politiku ale dál glosuje v novinách.

Píše knížku, seče trávu

Psaním si krátí čas také bývalý poslanec Svobodných Jiří Payne a původní profesí reportér Jaromír Štětina, který byl v Evropském parlamentu za TOP 09 a Starosty.

„Odcházím do důchodu, hodlám napsat několik knížek,“odpověděl Payne, jaderný fyzik, ale také třeba poradce tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Zato Štětina už je s psaním dál. „Momentálně dokončuji svou novou knihu povídek, jmenuje se Sedmero královen,“prozradil Štětina. „A seču trávu na zahradě,“doplnil.

Kromě toho ale Štětina vykonává také funkci předsedy hnutí ESO, jehož představit­elé se netají plánem úzce spolupraco­vat s TOP 09. A shodou okolností na konci listopadu, týden poté, co si TOP 09 zvolí na sněmu svoje nové vedení, se má konat i sněm Štětinova hnutí ESO.

Další plány naopak zatím zvažují dva Češi, kteří patřili v Bruselu k nejvlivněj­ším. „Věnuji se přípravě na několik konferencí, píšu příspěvky o evropském právu, vybaluji bedny z Bruselu. Jinak zvažuji několik nabídek na další působení,“prozradil někdejší šéf právního výboru Evropského parlamentu Pavel Svoboda z KDU-ČSL. A podobně mluví i Pavel Telička, který byl před pěti lety evropskou jedničkou hnutí ANO, ale během svého působení v Bruselu se názorově rozešel s šéfem hnutí Andrejem Babišem a založil mimo jiné i s dalším exposlance­m za ANO Petrem Ježkem vlastní hnutí Hlas. S ním se chtějí pokusit zabodovat v příštích sněmovních volbách. Telička je v novém hnutí předsedou, Ježek místopředs­edou.

„Co se týká nepolitick­e činnosti, cizeluji své představy a v příštích týdnech se definitivn­ě rozhodnu,“říká Telička.

Ježek na dotazy MF DNES nereagoval. Serveru iRozhlas.cz letos koncem května řekl, že má „nějaké prostředky“z doby, kdy podnikal, a tak ho teď nic netlačí rozhodnout se, co dál.

Ke své dřívější práci se pak vrátila dvojice komunistic­kých europoslan­ců.

„Věnuji se původní profesi lékaře. Baví mě to, i když je to jiné než v Bruselu,“sdělil Jiří Maštálka. Politické ambice má nadále Maštálkův spolustran­ík z KSČM Jaromír Kohlíček, který v minulém volebním období v Bruselu zaskakoval za zesnulého Miloslava Ransdorfa. „Jsem dál zastupitel­em v Teplicích, členem Svazu bojovníků za svobodu. Zároveň s tím se připravuji na příští volby do krajského zastupitel­stva, opět chci kandidovat. Vzhledem ke svým zkušenoste­m myslím, že mám co nabídnout. Také mám dvě zahrádky, čtyři děti, osm vnoučat. Pořád mám co dělat,“tvrdí Kohlíček.

Na sociálních sítích sdílí fotky bobrů a v posledních rozhovorec­h přiznával, že zatím neví, co dál.

 ?? Foto: Petr Topič, Michal Šula, MAFRA, ČTK ?? Exposlanci Pavel Telička, Jiří Payne a Miroslav Poche.
Foto: Petr Topič, Michal Šula, MAFRA, ČTK Exposlanci Pavel Telička, Jiří Payne a Miroslav Poche.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia