MF DNES

Zeman: Další stíhání Babiše bych zastavil

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman plánuje zastavit případné stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo, pokud by nyní bylo obnoveno. Využil by takzvané abolice. Doufá ale v to, že to nebude potřeba. Řekl to včera v televizi Barrandov. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodep­sat předseda vlády.

„Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“řekl Zeman. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“uvedl včera.

V předvolebn­ím televizním duelu loni v lednu přitom Zeman prohlásil, že Babišovi abolici „v žádném případě“neudělí.

Zemanův včerejší výrok vyvolal tvrdou kritiku ze strany opozičních politiků.

Městské státní zastupitel­ství v Praze informoval­o o zastavení stíhání Babiše a dalších v kauze kolem dotace v pátek. Usnesení je pravomocné. Zastupitel­ství ho předloží společně se spisem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumán­í má tři měsíce.

Důvody zastavení stíhání

Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše a jeho spoluobvin­ěných v kauze Čapí hnízdo včera zveřejnili žalobci. Značná část usnesení je začerněná. Na 90 stranách v něm státní zástupce Jaroslav Šaroch vysvětluje, co ho vedlo k závěru o nevině předsedy vlády a ostatních.

„Nepodařilo se opatřit takové důkazy, které by svědčily o tom, že byl skutečným vlastníkem akcií společnost­i, ani o jeho působení na řízení a chod společnost­i v době, kdy mělo dojít k páchání trestné činnosti,“stojí v usnesení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia