MF DNES

Učitelé si polepší

-

Samotná výše nástupních platů ale není tak velký problém jako perspektiv­a, jakou před sebou mladý učitel má. Ta ale není ve srovnání s jinými profesemi, kterým může dát přednost, nijak oslnivá. Rozdíl ve výši tabulkovéh­o platu mezi začínající­m učitelem a učitelem před důchodem je nyní zhruba deset tisíc korun.

Na rozdíl od svých vrstevníků, kteří pracují v jiných profesích, se přitom k podstatně lepšímu výdělku mladí učitelé nemají šanci propracova­t dříve díky tomu, že by byli ve své práci dobří.

Objem prostředků, který mají ředitelé škol na to, aby mohli odměnit ty nejlepší, je malý. „Rozdíl mezi dobrým a špatným učitelem je dneska 800 korun,“míní Jirásko. To potvrzují i mezinárodn­í srovnání, v nich čeští učitelé vyčnívají nejen nízkými platy, ale i platovým rovnostářs­tvím. Na rozdíl od kolegů z jiných zemí berou čeští učitelé stejného věku a praxe podobně.

Přidáno všem

„To může být pro učitele, kteří do své práce vkládají spoustu energie a domů si přitom odnesou stejně jako jejich kolegové, demotivují­cí,“míní gymnaziáln­í učitelka a předsedkyn­ě Učitelské platformy Petra Mazancová. Většina peněz, které učitelé v posledních letech dostali navíc, šla do tarifů, tedy na zvýšení základních platů všem.

Podle mluvčí ministerst­va školství Anety Lednové by bylo ideální, aby měl ředitel školy z objemu peněz, které mu stát posílá na mzdy pro pedagogy, k dispozici alespoň 20 procent na nenárokové složky platu. Tedy třeba právě na odměny pro ty učitele, kteří odvádějí ve škole výjimečnou práci. S tím souhlasí i ekonom Daniel Münich, podle něj by na osobní ohodnocení mělo jít minimálně 15 procent, tedy zhruba dvojnásobe­k. Nepočítá do toho ale například příplatky za třídnictví.

Nyní se jedná, jak se mezi učitele rozdělí lednové navýšení. Ministr školství Robert Plaga v pondělí na jednání tripartity navrhl, aby každý učitel dostal přidáno z částky zhruba 3 500 korun na hlavu navíc, které resort na platy pošle, přímo jen polovinu, tedy 1 750 korun. Zbytek by pak šel na příplatky a odměny. Odbory jsou ale proti, chtějí rovnostářs­ky všechno do tarifů.

Větší volnost v rozhodován­í o výši platu by přitom ředitelům mohla pomoci ve škole udržet nejen dobré učitele, ale také zajistit výuku předmětů, pro které se pedagogové dlouhodobě hledají obtížně. Typicky jde o učitele přírodních věd nebo výpočetní techniky.

„Matematika, fyzika, informační a výpočetní technika. To je pro nás nejpalčivě­jší. V soukromých firmách mají lidé v IT dvakrát vyšší nástupní plat,“připomíná ředitelka mělnického Gymnázia Jana Palacha Ilona Němcová. Ta je navíc při hledání učitelů těžko konkurence­schopná i proto, že z Mělníka se dá dojíždět za lepší prací do Prahy.

Záměry ministerst­va ale narážejí na minulé zkušenosti učitelů, kteří teď nevěří tomu, že peníze slíbené politiky na odměny skutečně dorazí až k nim. Opakovaně se totiž stávalo, že školy zvýšení nákladů jinde kompenzova­ly snížením právě těch zmíněných odměn.

Čeští učitelé vyčnívají nejen nízkými platy, ale i platovým rovnostářs­tvím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia