MF DNES

Jedna žena denně

Počet očkovaných proti karcinogen­nímu HPV klesá. Úmrtnost nikoli

- Reportérka MF DNES

Eva Zahradnick­á

Na rakovinu děložního čípku zemře v Česku jedna žena denně. Dalších osm set ročně diagnózu vyslechne. Na nádor penisu zemře každý rok asi třicet mužů, stovka onemocní. A dalších více než patnáct set onemocní nádory v oblasti hlavy či krku.

U obou pohlaví ale mají data něco společného. Příčinou nádorů může být HPV infekce – nákaza lidským papilomavi­rem, kterých lékaři znají více než sto typů a část jich způsobuje právě nádory.

Před rizikem se lze chránit očkováním. Jenže zatímco před sedmi lety bylo očkováno skoro 76 procent třináctile­tých dívek, o pět let později o 12 procent méně. „Je to škoda. U žádného jiného nádoru se rizika nezbavíte tím, že dostanete injekci. Kdyby tohle bylo pro prso, kolorektál a plíce, polovina medicíny je vyřešená,“komentuje pokles proočkovan­osti předseda onkogyneko­logické sekce České gynekologi­cké a porodnické společnost­i ČLS JEP David Cibula. Podle něj je důvodem jak klima ve společnost­i souvisejíc­í s odporem k očkování, tak nízká informovan­ost.

„Snažíme se zvyšovat zdravotní gramotnost, na webu ministerst­va Tolik případů rakoviny děložního čípku je způsobenýc­h virem HPV.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia