MF DNES

Kanada: Dušín zhnědl

Premiéra Trudeaua, Mojžíše kanadské korektnost­i, absurdně ničí maškarní foto z roku 2001.

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Č ím kdo zachází, tím také schází: Mojžíše kanadské politické korektnost­i, ctnostného Antitrumpa Severní Ameriky premiéra Justina Trudeaua absurdně dostihla skoro dvacet let stará fotka z maškarního bálu, na níž měl zahnědlý obličej, protože šel za Aladina.

Tématem bálu tenkrát byly totiž Pohádky tisíce a jedné noci.

Jenže tématem dneška je politická korektnost, účelový boj proti často domnělému rasismu a dalším věcem jako kulturní přisvojení či rasová stereotypi­zace. A tak Trudeau zpětně spáchal v roce 2001 zločin, za nějž se včera oficiálně omluvil a vystoupil se zničující sebekritik­ou.

„Bylo to něco, o čem jsem si tehdy nemyslel, že je to rasistické, ale nyní si uvědomuju, že to rasistické bylo,“prohlásil a začal svolávat zástupce menšin, aby mu odpustili.

Taková lapálie, řekli byste z druhé strany oceánu, ale třeba New York Times hned v první větě zprávy o této události včera napsal, že Trudeauova kampaň za znovuzvole­ní je v chaosu. Deník ji měl včera ve svém elektronic­kém vydání jako vůbec nejdůležit­ější článek, přestože mezi USA a Íránem létají slova o válce a v Izraeli vládne povolební zmatek. Podobně tuto zprávu měla včera dlouho ve svém světovém servisu jako hlavní i britská BBC.

A to vše proto, že týdeník Time otiskl fotku ze školního plesu, kde tehdy mladý Trudeau učil. Bylo mu 29 let. Snímek je ze školní ročenky.

Situace je pro premiéra, který udělal z progresivi­smu hlavní mateřské znamínko své politiky, hodně nepříjemná. Současně nepostrádá silně parodické prvky. Trudeau včera oznámil, „že požádá Kanadu o odpuštění“. Prohlašova­l také, že „za svůj čin přebírá zodpovědno­st“, a pro jistotu se hned přiznal i k dalším zločinům podobného druhu.

Udal se například, že jako středoškol­ák si načernil tvář, když zpíval jamajskou lidovou píseň. Zdůvodnil to vysloveně premiérsky tím, že „byl vždycky nadšenec do kostýmů víc, než bylo vhodné“. Asi ano, neboť včera se objevilo i video načerněnéh­o Trudeaua v jiném převleku.

Obdobně parodicky nechtěně vyznívá i prohlášení vůdce kanadské opozice, šéfa Konzervati­vní strany Scheera: „Snímek ukazuje někoho s absolutním nedostatke­m úsudku a integrity, kdo není schopný řídit tuto zemi.“

To vše tedy odhalilo osmnáct let staré nalíčení pro maškarní kostým, jež je dnes s pomocí jakési časové přesmyčky považováno za těžký zločin, přestože tehdy to tak nikdo rozhodně ještě nebral.

Je to, jako by zpochybnil­i kvalifikac­i laureáta Nobelovy ceny za fyziku po objevu, že jako mladík kdysi z matematiky maturoval jen dobře.

Volby v Kanadě budou za měsíc a Trudeau si nestojí moc dobře. Nyní to bude ještě horší, protože hysterie začíná: jedny z hlavních kanadských novin, The Globe and Mail, měly včera pod zprávou o premiérově skandálu komentář s titulkem: Urážkou není jen to, že se načernil, ale i jeho mlčení.

Pohled na webovou stránku největší kanadské televize CBC ukazoval, že se vážně otevírá otázka, který Trudeau je ten pravý. Zda obhájce korektnost­i a menšin, dušínovsky vzývaný vzorný protipól Donalda Trumpa, nebo „Aladin“. Tedy zda je upřímný obhájce menšin, nebo jen pokrytecký politický herec.

Je paradoxním dokladem nynější doby, že zpráva o nahnědo nabarvené tváři mladého Trudeaua momentálně vypadá mnohem závažnější než jeho skutečná premiérská selhání. Například to, že aktivně bránil vyšetřován­í korupční kauzy velké kanadské firmy v Kaddáfího Libyi a tlačil na ministryni spravedlno­sti tak, až kvůli tomu skončila.

Fenomén „blackface“stíhá severoamer­ickou politiku už nějakou dobu. Jde o odraz zvyku z 19. století, kdy v kočovných divadlech hráli načernění běloši směšné a přitroublé černochy. Nyní se proto začerněná tvář bere jako rasová urážka s fanatickou nesmlouvav­ostí, která znemožňuje odlišit urážku, nevinný vtip či nutnost. Jako v případě louisiansk­ých protidrogo­vých detektivů, kteří měli zásadní problém, jelikož vyslali mezi černošský gang načerněné bílé policisty, neboť černí policisté byli dekonspiro­váni. Podobně byl v USA nedávno málem zničen místní politik, který šel na karnevalov­ý večírek za černocha, což byla „rasistická urážka“. Nepomohlo mu, že šel se svým nejlepším kamarádem, černochem, a dopředu se domluvili, že půjdou jeden za druhého.

Blackface dnes totiž neomluví nic. Teď to ví i kanadský Mirek Dušín.

 ?? Foto: ČTK ?? Požádám Kanadu o odpuštění Justin Trudeau se kaje a vše vysvětluje tím, že měl rád kostýmy.
Foto: ČTK Požádám Kanadu o odpuštění Justin Trudeau se kaje a vše vysvětluje tím, že měl rád kostýmy.
 ??  ??
 ?? Foto: archiv ?? Důkazy „zločinu“Nahoře Trudeau na plese jako hnědý Aladin, vlevo jako středoškol­ák načerněný jako jamajský zpěvák.
Foto: archiv Důkazy „zločinu“Nahoře Trudeau na plese jako hnědý Aladin, vlevo jako středoškol­ák načerněný jako jamajský zpěvák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia