MF DNES

Dvakrát více letadel do 20 let

- Redaktor MF DNES

Ondřej Svoboda

Největší evropský výrobce letadel ve středu zveřejnil své odhady pro dalších dvacet let leteckého průmyslu. Podle Airbusu se do roku 2038 počet letadel na nebi více než zdvojnásob­í. Z velké části by to měly být úspornější a ekologičtě­jší stroje. Nejoblíben­ější podle výrobce budou úzkotrupé letouny.

V roce 2038 by na světě podle odhadů Airbusu mělo létat 48 tisíc dopravních a nákladních letadel. V současnost­i jich nebe brázdí zhruba 23 tisíc. Většinu leteckých flotil by za dvě dekády měly tvořit nové stroje, jen asi osm a půl tisíce z nich budou modely, které známe ze současnost­i, informuje list The Independen­t.

Hlavním tahounem prodejů budou podle Airbusu úzkotrupá letadla. Důležitý by měl být také důraz na snižování spotřeby a vyšší udržitelno­st strojů. Dnes přitom podle společnost­i letadla spotřebová­vají o 80 procent méně paliva než před deseti lety. V příštích dekádách by v tomto trendu firma ráda pokračoval­a.

Letecká doprava podle evropského výrobce poroste o 4,3 procenta ročně. To mimo jiné znamená i to, že bude potřeba kolem 550 tisíc nových pilotů.

„Čtyřprocen­tní nárůst odráží odolnou povahu sektoru letectví,“uvedl pro Independen­t Christian Scherer z Airbusu. „Ekonomikám se daří díky letecké dopravě. Lidé a zboží se chtějí propojovat,“dodal.

Velký nárůst letecké dopravy bude mít podle Airbusu vliv i na rozvoj měst. Z těch by se podle firmy měly postupně stát megametrop­ole, do nichž se bude stěhovat stále více a více lidí.

Z těchto měst by pak měly vzniknout obří dopravní uzly. Právě ty podle Airbusu poženou leteckou dopravu kupředu – především v Asii a Africe.

Odhady pro budoucnost tento týden zveřejnil i hlavní rival Airbusu, americká společnost Boeing, jak píše server televize CNBC. Ta však na rozdíl od evropské konkurence odhaduje i to, kolik by se na růstu průmyslu mělo dát vydělat. V prodeji letounů to podle Boeingu bude zhruba 6,8 bilionu dolarů (téměř 160 bilionů korun) a dalších 9,1 bilionu dolarů (přes 213 bilionů korun) ve službách.

 ?? Foto: Airbus ?? Provoz houstne Airbus coby největší evropský výrobce odhaduje, že bude nebe za dvě dekády brázdit 48 tisíc letadel ročně.
Foto: Airbus Provoz houstne Airbus coby největší evropský výrobce odhaduje, že bude nebe za dvě dekády brázdit 48 tisíc letadel ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia