MF DNES

Národní galerie slaví svobodu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Rozruch kolem odvolání ředitele pražské Národní galerie Jiřího Fajta zahýbal veřejným prostorem, výstavní chod však alespoň navenek nenarušil. Tradice velkolepýc­h sezonních startů, se kterými přišel právě Fajt, pokračuje.

Podzim v Národní galerii tentokrát láká na retrospekt­ivu Milana Grygara, návrat Josefa Bolfa k ikonické technice škrábaných obrazů či průřez tvorbou fotografky Jitky Hanzalové. V rámci nadcházejí­cích oslav třiceti let svobody galerie zmapuje, jak čeští umělci zaznamenal­i události roku 1989.

Místo pro Grygara

Milan Grygar ode dneška obsadil Velkou dvoranu Veletržníh­o paláce. Jádrem jeho prezentace je audiovizuá­lní smyčka, která spojuje práce na papíře se zvukovými nahrávkami jejich vzniku. Součástí je také videodokum­entace série, která mapuje umělcovy zásadní akce ze šedesátých let.

Nechybějí však ani malby, Grygar připomíná svou stále se rozrůstají­cí sérii Antifony i Prostorové partitury, tedy rozměrné plastiky vyrobené podle papírových modelů.

Bolfova výstava nese název Tušení stínu a rovněž ode dneška představuj­e práce, které autor vytvořil během posledního roku, doplňují je však i starší díla. Inspiraci malíř čerpal také z konkrétníc­h výstavních prostor, které budou jeho díla sdílet s pracemi věhlasného sochaře Alberta Giacometti­ho.

Součástí sezony jsou pak již tradičně cykly Moving Image Department a Introducin­g.

Výstava Jitky Hanzalové i sochaře a medailéra Stanislava Suchardy stejně jako expozice věnovaná oslavám výročí sametové revoluce budou zahájeny až později, konkrétně 15. listopadu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia