MF DNES

Magdalena Kožená vraždí jako Lady Macbeth po francouzsk­u

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

BRUSEL S krvelačnou manželkou krále Macbetha by si divák Magdalenu Koženou zrovna nespojoval. Přesto je to její nová role. Ne ovšem ve slavné opeře Giuseppa Verdiho, ale ve zbrusu novém díle Macbeth Underworld od francouzsk­ého skladatele Pascala Dusapina, které má světovou premiéru dnes v bruselském divadle La Monnaie.

Čtyřiašede­sátiletý skladatel, který už napsal několik oper a řadu dalších děl, ovšem vytvořil úplně jiný opus než Verdi. Dle svých slov zveřejněný­ch na webu divadla se obrátil spíše k vybraným filmovým adaptacím látky. Ostatně už sám název, v překladu Macbeth v podsvětí, napovídá, že příběh se bude odvíjet trochu jinak. „Chtěl jsem operu začít v momentě, kdy jsou všechny postavy mrtvé a ústřední pár je odsouzen k tomu, aby znovu prožil svou tragédii,“vysvětluje autor.

Hlásí se především k verzi, kterou roku 1971 natočil Roman Polanski. „Je to fantastick­ý film. S Polanskim jsem se několikrát potkal a řekl jsem mu to. Byl velmi potěšen, protože zrovna jeho snímek není tolik známý,“dodává.

Další inspiraci poskytla Judi Denchová, která ztvárnila Lady Macbeth v televizním filmu z roku 1979. „Byla mi velkým vzorem pro scénu, v níž si hrdinka myje ruce od krve. Rytmus jejích slov je naprosto přesný, takže jsem ho převzal,“podotýká. Lady Macbeth ve skladatelo­vých představác­h není extrovertn­í bestie: „Třeba u Polanského je to křehká blondýna, chtěl jsem tudíž subtilní hlas vhodný pro komorní hudbu.“

Právě proto volba padla na Koženou. „Když jsme vybírali obsazení, dostal jsem seznam asi deseti pěvkyň a mezi nimi byla i Magdalena Kožená. Je perfektní, takže jsem jí roli přizpůsobi­l nejen psychologi­cky, ale i vokálně.“Kompozičně mimo jiné vychází z hudby Shakespear­ových časů, ale v orchestru využívá i různé zvukové efekty, třeba speciální „meče“evokující souboj.

V režii Thomase Jollyho a pod taktovkou Alaina Altinoglua se po boku Kožené jako Macbeth představí rakouský barytonist­a Georg Nigl. Po premiéře se uskuteční ještě sedm představen­í, ve dvou z nich Koženou vystřídá švýcarská pěvkyně Sophie Marilley.

 ?? Foto: MAFRA ?? Magdalena Kožená si v Belgii zahraje Lady Macbeth.
Foto: MAFRA Magdalena Kožená si v Belgii zahraje Lady Macbeth.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia