MF DNES

Vyberte si partnera pro podání žádosti o insolvenci

-

Seriál 60 plus

16. 9. Do důchodu o něco dříve

17. 9. Jak zpeněžit nemovitost

a kam uložit peníze

18. 9. Pomoc od státu pro ty,

kdo nevyjdou s penzí

19. 9. Na co si dát pozor,

aby vás nepodvedli šmejdi 20. 9. Senioři a dluhy. Jak je řešit? 21. 9. Plánujete sepsat závěť?

Vyhněte se chybám

Když se ocitnete v dluzích, není dobré dělat unáhlená rozhodnutí. Celou situaci byste si měli pořádně promyslet, abyste třeba kvůli relativně malému závazku nepřišli o velké peníze. A protože je člověk obvykle z dluhů ve stresu, vyplatí se dojít za někým, kdo s nimi má zkušenosti a dokáže se na váš problém podívat s nadhledem.

Neziskovou organizaci...

Příjemné je, že takové společnost­i existují. A ještě příjemnějš­í je, že vám poradí zdarma. Pokud se tedy obrátíte na některou z neziskovýc­h organizací, nadací či spolků. I mezi nimi je třeba dobře vybírat.

V první řadě se přesvědčte, že vyhlédnutá společnost má akreditaci ministerst­va spravedlno­sti. V případě, že se rozhodnete pro insolvenci, jen společnost s akreditací může vyplnit vaši žádost. Dluhové poradny najdete téměř ve všech větších městech. Jsou jimi například církevní, charitativ­ní či ekonomické organizace. Seznam těch, které podmínce vyhovují, naleznete na webu sako.justice.cz.

Neziskovky poskytují služby zdarma. Respektive za klienty je platí jiní – stát, obce, sponzoři. Některými sponzory jsou třeba i finanční instituce, které půjčují peníze. Je to začarovaný kruh? Střet zájmů? Berme to tak, že cílem banky není dostat dlužníka do problémů, ale půjčit peníze a vydělat na tom, potřebují finančně gramotné klienty, a ne průšviháře. Proto financují pomoc, berou to jako formu osvěty a možná i jako úlitbu za to, že půjčily nepravým, kteří se tak dostali do potíží.

... nebo advokáta?

Advokát je profesioná­l, má ze zákona vyšší pojištění odpovědnos­ti pro případ, že udělá chybu (než neziskovky, které ho také mít musí). Klient však za jeho služby zaplatí – podle ceníku by vyplnění žádosti o insolvenci mělo stát čtyři až šest tisíc korun. Ceníková cena se však týká jen samotného vypsání a podání žádosti. Pokud požadujete i jiné souvisejíc­í služby, můžete celkem zaplatit klidně 10 až 15 tisíc korun.

Pro někoho, kdo bojuje s dluhy, je to dost peněz. Jestliže však řešíte závazky za tři sta tisíc, ale máte rodinný majetek v hodnotě několika milionů, bude pro vás advokát dostupný a nabídne vám individuál­ní služby. (jol)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia