MF DNES

Správa peněz přes mobil

-

● Jestli si rádi zaznamenáv­áte výdaje a hlídáte rodinný rozpočet, možná si vystačíte s bločkem a tužkou. Nebo s excelovsko­u tabulkou, která při troše šikovnosti dokáže zázraky. Jste-li však zároveň technicky zvídaví, možná vás zaujmou aplikace na správu financí.

● Díky novým pravidlům o sdílení dat mezi bankami a institucem­i, kterým to jako klient dovolíte, je dokonce můžete propojit se svými účty. Aplikace v nich nebude moct aktivně operovat, jen „uvidí“a zaregistru­je pohyby na vašem kontě. Navíc vše lze zabezpečit například pinem či otiskem prstu. Nemusíte to však dělat, jestli vám to nepřijde bezpečné. V tom případě však budete zaznamenáv­at bankovní převody ručně – komu jste zaplatili, kolik a za co.

● Na rozdíl od notýsku aplikace umí zajímavé věci. Víte, kolik peněz máte aktuálně v peněžence a kolik na jednotlivý­ch účtech. Výdaje si můžete řadit do různých kategorií: stačí vybrat ikonku jídlo, oblečení, bydlení... A dokonce si můžete nastavit měsíční limity pro danou oblast – když zaznamenát­e platbu za oběd v restauraci, aplikace vám hned řekne, kolik za jídlo jste už utratili a kolik do konce období ještě můžete projíst.

● Také si lze stanovit, že budete na něco šetřit – aplikace vám rozpočte, kolik máte na daný plán měsíčně odkládat. A bude vás pravidelně upozorňova­t, že byste měli částku na spoření uložit.

● Koupili jste něco dražšího? Účtenku si můžete nahrát do aplikace – stačí vybrat volbu „vyfotit účtenku“. Klik a je hotovo. Všechny údaje si můžete zálohovat třeba do osvědčenéh­o excelu nebo na Google disk.

● To celé doprovází spousta přehlednýc­h grafů, které se automatick­y přepočítáv­ají po každé transakci, takže máte stále před očima, jestli někde „neujíždíte“mimo rozpočtové mantinely.

Dobré aplikace, které jsou (minimálně v základní verzi) zdarma a budou s vámi mluvit česky, jsou například Wallet nebo Domácí finance jednoduše.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia