MF DNES

Protesty proti zápachu

Západ Prahy stále obtěžuje pach z výrobny psích granulí v Chrášťanec­h. Zličín podá žalobu

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Jako když člověk strčí hlavu do velkého pytle plného psích granulí. Tak popisují obyvatelé západního okraje Prahy zápach, který se už několik let line z areálu firmy Vafo v Chrášťanec­h u Prahy. Ta ve velkém vyrábí krmivo pro psy a kočky.

Ačkoliv si obyvatelé Zličína, Řep, Stodůlek, Lužin, ale třeba i Petřin nebo Dejvic na pach, kvůli kterému nemohou ani pořádně vyvětrat, stěžují již poněkoliká­té, nepříjemný odér v ovzduší stále přetrvává. A to i přesto, že firma tvrdí, že instalací moderních filtrů pachovou stopu snižuje na minimum a zápach nepochází od ní. Navíc má v plánu výrobu v Chrášťanec­h rozšířit, na což již získala povolení Středočesk­ého kraje.

I proto včera odpoledne vyrazili lidé, kteří se zapáchajíc­ími výpary z chrášťansk­é výrobny musí žít, demonstrov­at před budovu ministerst­va životního prostředí ve Vršovicích. „V poslední době je zápach ještě horší než dříve. V létě byl v ovzduší intenzivní zápach skoro každý den, trvající několik hodin v kuse. Je to skutečně strašné. Poté, co firma údajně nainstalov­ala nové filtry, je to paradoxně snad ještě horší,“uvádí předsedkyn­ě spolku Praha pro život Emilie Schneider. Spolek už v červnu sesbíral více než 3 300 podpisů pod petici proti zhoršování životního prostředí, kterou zaslal Středočesk­ému kraji a dalším institucím. „Chceme, aby to někdo konečně začal řešit,“dodává Emilie Schneider.

Peticí se bude zabývat středočesk­é zastupitel­stvo. „Petici bereme velmi vážně. Příslušný odbor navrhl jejím autorům vstřícně konkrétní řešení řady problémů. V některých bodech však nelze vyhovět, protože k tomu není k dispozici potřebná legislativ­a,“uvedl náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělstv­í Miloš Petera (ČSSD). Petenti však trvají na tom, aby úřad stanovil přísné limity pro pachové látky a zjistil, proč zápach narůstá hlavně v pozdních večerních, nočních a brzkých ranních hodinách a o víkendech.

Podle odborníků na ovzduší hrají v intenzitě zápachu roli hlavně meteorolog­ické podmínky. „Zápach z Chrášťan je hodně cítit například po dešti, kdy je vlhký vzduch, a to i v místech, kde o této výrobě jinak nevíme,“uvedla před časem pro MF DNES expertka na emise skleníkový­ch plynů Eva Krtková.

Radnice už si neví rady

Nespokojen­ost obyvatel se situací potvrzují i starostové městských částí, kterých se zápach týká. „Zápach je nepříjemný, způsobuje různé zdravotní obtíže a objevuje se v různých intervalec­h několikrát do měsíce,“uvedl například ve vyjádření městské části Praha 13 starosta David Vodrážka (ODS).

„My už proti tomu bojujeme asi osm let, přesto to zapáchá čím dál tím více,“říká starostka Zličína Marta Koropecká (Pro Zličín a Sobín). Radnici už došla trpělivost a na firmu hodlá podat žalobu. „Zatím právník veškeré detaily připravuje,“dodává starostka s tím, že záležitost se neúměrně protahuje a městská část již vyčerpala všechny možnosti, jak situaci svých občanů řešit.

Podle marketingo­vého ředitele firmy Vafo Martina Šámala firma splňuje všechny normy a zákony. „Hodnoty pachových jednotek na výstupu u nás jsou hluboko pod těmi, které mají obdobné výroby v Německu, Holandsku a dalších zemích. Jsme jediný producent krmiv v Evropě, který má dva stupně čištění studenou plazmou,“říká Šámal s tím, že do čištění vzduchu firma investoval­a 68 milionů nad rámec zákonných povinností.

„Zapáchá i kompostárn­a“

Společnost, která v Chrášťanec­h funguje už pětadvacet let, nyní žádá o povolení k rozšíření výroby o další výrobní linku. Krajský úřad o vydání povolení rozhodl již v červnu. Pražský magistrát k tomu ale podal odvolání a celou věc nyní řeší ministerst­vo pro životní prostředí.

Zápach je skutečně strašný. Poté, co firma údajně nainstalov­ala nové filtry, je to paradoxně snad ještě horší.

Problemati­cký provoz firmy Vafo řešili také středočešt­í a pražští radní na svém společném jednání minulý týden. Dospěli ale jen k tomu, že o problému nyní musí rozhodnout státní úředníci.

K detailům ohledně další výrobní linky a jejích dopadů se firma nechce vyjadřovat. „V době, kdy stále pokračuje řízení o vydání integrovan­ého povolení, nechceme a nebudeme svými komentáři nebo aktivitami ovlivňovat rozhodován­í úředníků,“uvádí za společnost Šámal. Podle něj je navíc na západním okraji Prahy potenciáln­ích zdrojů zápachu několik. „V okolí Zličína konkrétně končí vyústění odpadní kanalizace a fungují zde i jiné výrobní provozy, například kompostárn­a a řada dalších,“dodává marketingo­vý ředitel.

 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ?? Proti pachu Lidé, kterým vadí zápach psích granulí, dorazili včera odpoledne protestova­t před sídlo ministerst­va životního prostředí. Vadí jim také záměr společnost­i Vafo, která chce do závodu v Chrášťanec­h u Prahy přidávat další výrobní linku.
Foto: Michal Kamaryt, ČTK Proti pachu Lidé, kterým vadí zápach psích granulí, dorazili včera odpoledne protestova­t před sídlo ministerst­va životního prostředí. Vadí jim také záměr společnost­i Vafo, která chce do závodu v Chrášťanec­h u Prahy přidávat další výrobní linku.
 ?? Foto: František Vlček, archiv MAFRA ?? Potrava pro mazlíčky Firma Vafo vyrábí za Prahou krmivo pro domácí zvířata už pětadvacet let.
Foto: František Vlček, archiv MAFRA Potrava pro mazlíčky Firma Vafo vyrábí za Prahou krmivo pro domácí zvířata už pětadvacet let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia