MF DNES

Na víkend do galerie či mezi gorily

-

Výstavy k výročí roku 1989

Podzimní výstavní sezonu, kterou Národní galerie Praha (NGP) věnuje 30. výročí sametové revoluce, reprezentu­je projekt Tři umělci – tři generace. Ode dneška z něj budou přístupné dvě výstavy. Výstava Milana Grygara (narozen 1926) v monumentál­ním prostoru Velké dvorany shrnuje tvorbu významného umělce propojujíc­ího zvuk, obraz a prostor. Jádro prezentace dvaadevade­sátiletého Grygara tvoří audiovizuá­lní smyčka spojující práce na papíře se zvukovými nahrávkami jejich vzniku a videodokum­entací série jeho akcí z 60. let. Druhým projektem je výstava Josefa Bolfa (1971), na níž se malíř vrací ke své ikonické technice škrábaných obrazů. Expozici Tušení stínu patří ochoz prvního patra Malé dvorany. Jejím základem jsou obrazy vytvořené v posledním roce, které doplňují starší díla Josefa Bolfa. Umělec vytvořil i jedno dílo přímo pro Veletržní palác – v prostoru společném s aktuální výstavou Alberta Giacometti­ho nakreslil jeho dílo na zrcadlovou stěnu, která zároveň odráží hlavní část malířovy výstavy. Do trojice umělce doplní v listopadu výstava fotografky Jitky Hanzlové (1958).

Gorily slaví svůj den

Zoo Praha v sobotu oslaví Mezinárodn­í den goril. Gorilí rodinku vedenou stříbrohřb­etým samcem Richardem návštěvník­ům představí vrchní chovatel primátů David Vala. Příchozí se také dozvědí mnoho zajímavého o ochraně goril, příčinách jejich ohrožení a o projektu pražské zoo Toulavý autobus, jehož prostředni­ctvím zoo pomáhá v Kamerunu. Mezi desátou a šestnáctou hodinou si návštěvníc­i mohou užít interaktiv­ní a vzdělávací stanoviště s řadou tematickýc­h her pro děti. V 15 hodin chovatelé gorilím oslavencům předají dárky.

Zažít město jinak

V sobotu se ulice Prahy stejně jako ulice dalších 30 měst v České republice promění v divadelní jeviště, pódia pro hudebníky, místa pro dílny, dětské hry i setkání pamětníků při 14. ročníku sousedskýc­h slavností Zažít město jinak. Událost „režíruje“spolek AutoMat, ale její jednotlivé akce pořádají samotní sousedé. K letošnímu tématu „Ulice bez opony“, které odkazuje k výročí pádu železné opony a sametové revoluce, se připojilo 85 pražských ulic, náměstí a zákoutí. Organizáto­ry jsou často jednotlivc­i nebo party kamarádů, kteří se zajímají o své okolí. Například lidé v Komunitní zahrádce Paletka si budou připomínat recepty i hry dětství a připraví výstavu plakátů z roku 1989, v kostele U Klimenta bude k vidění výstava Osobnosti evangelick­ého disentu, na Stírce se otevře výstava fotografií Václava Havla a Karla Kryla. Podrobný program lze najít na webu zazitmesto­jinak.cz. (ČTK, fil)

 ?? Foto: Michal Krumphanzl, ČTK ?? Výtvarník zachytil i zvuk Národní galerie dnes otevírá dvě výstavy věnované 30. výročí sametové revoluce. Ve Velké dvoraně Veletržníh­o paláce shrnuje tvorbu Milana Grygara, významného umělce propojujíc­ího zvuk, obraz a prostor (na snímku).
Foto: Michal Krumphanzl, ČTK Výtvarník zachytil i zvuk Národní galerie dnes otevírá dvě výstavy věnované 30. výročí sametové revoluce. Ve Velké dvoraně Veletržníh­o paláce shrnuje tvorbu Milana Grygara, významného umělce propojujíc­ího zvuk, obraz a prostor (na snímku).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia