MF DNES

Praha od října 2020 zakáže topení uhlím ve starých kotlích

-

PRAHA Hlavní město od října příštího roku zakáže topení uhlím, uhelnými briketami a koksem v kamnech a v kotlích, které spadají do nejnižších dvou emisních tříd z pěti možných. Vyhlášku včera schválilo zastupitel­stvo.

Součástí vyhlášky je také zákaz topení ve druhém zdroji tepla, například v krbu, v době vyhlášení smogových situací. Pro výměnu kotlů emisní třídy jedna a dvě mohou lidé využívat takzvané kotlíkové dotace. Jejich používání bude od roku 2022 zakázáno v celé republice.

Podle odhadu magistrátu se zákaz bude týkat stovek domácností. Ty mohou od letošního 21. října do 30. října příštího roku využít možnost získat na výměnu kotle dotaci až do výše 80 procent nákladů. To je důvod, proč zákaz vstoupí v platnost za více než rok, což má dát majitelům nevyhovují­cích zdrojů vytápění čas k tomu, je za zvýhodněný­ch podmínek vyměnit.

Praha je podle informací magistrátu zasažena nadlimitní­mi hodnotami škodlivin v ovzduší na 69 procentech území. Hlavními látkami, kterým Pražané a jejich zdraví čelí, jsou benzo(a)pyren, oxid dusičitý a drobné prachové částice PM10. Nejvíce škodlivin v hlavním městě má na svědomí doprava, spalování tuhých paliv v domácnoste­ch nicméně produkuje podle magistrátu přes 90 procent emisí benzo(a)pyrenu.

Zákaz přitápění si v krbu

Omezení v době smogových situací, které vyhlašuje Český hydrometeo­rologický ústav, začne platit už od letošní topné sezony. Domácnosti budou v těchto dnech moci využívat pouze hlavní zdroj vytápění. Nebude tak možné si třeba zapálit navíc oheň v krbu, a to bez ohledu na použité palivo.

Ve snaze bojovat se znečištění­m ovzduší radní před časem schválili také zavedení MHD zdarma v době smogových situací. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia