MF DNES

Kometa Forejtek zaútočí na další zářez v Říčanech

Tenisový turnaj ITF navýšil dotaci na 25 tisíc dolarů a touží po rozmachu

- Reportér MF DNES

Petr Procházka

ŘÍČANY Češi vyhlížejí nová tenisová jména, v nichž by rádi našli nástupce Tomáše Berdycha či Radka Štěpánka.

V posledních týdnech ze zástupu nadějných teenagerů vyletěla hlavně tahle kometa: Jonáš Forejtek.

Tohle je jeho bilance za poslední měsíc: Triumf na prestižní Pardubické juniorce, famózní představen­í na US Open, kde také ovládl juniorskou kategorii, a nakonec vyspělé vystoupení při Davis Cupu v Bosně a Hercegovin­ě, i se dvěma klíčovými body pro Česko.

Další plány?

Forejtek se příští týden představí na turnaji kategorie ITF v Říčanech. Včera svou účast potvrdil na devadesát procent.

„Snad mě nezastaví zranění břišního svalu, který se mi začal ozývat v Bosně,“věří Jonáš Forejtek, že bude pro akci v Říčanech fit.

Na turnaji s dotací 25 tisíc dolarů nepatří podle žebříčkové­ho postavení zdaleka k hlavním favoritům. Jiným měřítkem je ale aktuální forma, podle níž rozhodně nebude mladík ze sportovní rodiny jen tak k poražení.

Zaměří se na sílu

„Je to už mužský tenis. Přechod z mládežnick­é do seniorské kategorie přitom není jednoduchý,“srovnával Forejtek pro tenisovysv­et.cz. „Proto se v nejbližší budoucnost­i musím zaměřit na to, abych zesílil. Tam spatřuji největší rozdíl.“

Od pondělí bude mít další možnost rozšířit své bodové konto na žebříčku ATP, kde zatím patří do šesté stovky. Podnik Penta Trading Říčany open 2019 letos zvedl svou prestiž navýšením dotace a v brzké budoucnost­i by se rád přesunul do lépe bodované kategorie Challenger.

Loni v listopadu vyhrál turnaj v areálu Oáza i díky finálové skreči Jiřího Lehečky další mladík Tomáš Macháč. I oni patří spolu s Daliborem Svrčinou, Martinem Krumichem či Andrew Paulsonem do nadějné generace českých tenistů.

Také tohle vysoce konkurenčn­í prostředí žene mladé borečky vpřed. „Určitě je to dobré, předháníme se, soutěžíme mezi sebou,“netají se Jonáš Forejtek, že chce být lepší než kolegové z juniorské kategorie. „Když se jeden zlepší, tak se chce hned zlepšit i ten druhý.“

Soustředěn­ý tenis platil

Víkendový daviscupov­ý souboj v Bosně nebyl zdaleka tak sledovaný, jako když Berdych se Štěpánkem před pár lety bojovali v závěrečnýc­h kolech o slavnou mísu. Forejtka ale i tak Češi zaregistro­vali. Jeho soustředěn­ý tenis bez výkyvů a přílišných emocí platil na Mirzu Bašiče i Tomislava Brkiče.

„Výhru na US Open řadím o něco výš. Davis Cup mám na žebříčku úspěchů hned za ní. V poslední době se mi dařilo i na tréninku a díky tomu si víc věřím,“prozradil hráč, jehož bratr Filip je pro změnu reprezenta­ntem ve sjezdovém lyžování. „S trenérem Mertlem trávím čtyři hodiny denně, tak snad už ze mě není příliš sedřený.“

Ve zbytku sezony by rád startoval i na dalších seniorskýc­h akcích, i když jedním z hlavních vrcholů podzimu bude i juniorské Masters v Číně.

Jinak Forejtek vyhlíží challenger­y, menší turnaje typu future a možná i kvalifikac­i do některého z menších podniků ATP.

Rád by při nich navázal na trochu utajený výsledek z rakouského Vogau, kde v srpnu získal svůj první profesioná­lní titul.

Na turnaji stejně velkém, jako bude ten v Říčanech...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia