MF DNES

NHL chrlí miliony. Ale finská hvězdička trucuje

Do startu sezony zbývá 12 dní, týmy kvapně podepisují mladé opory. Patrik Laine dál vyčkává. Proč?

- hokejový reportér MF DNES Jan Daněk

Jeho spoluhráči zítra zvládnou už třetí přípravný zápas, jenže on trénuje jinde a na jiném kontinentu. A není vyloučené, že NHL odstartuje bez jednoho z nejobávaně­jších střelců posledních sezon.

Patrik Laine i necelé dva týdny před startem sezony bruslí se švýcarským Bernem a mezitím vyjednává s Winnipegem o nové lukrativně­jší smlouvě. „Můžu vám garantovat, že se nechová podle sebe,“vypálil kapitán Jets Blake Wheeler.

Je běžné, že za hokejisty válčí jejich agenti. Finská hvězdička (nebo jeho našeptávač­i) se rozhodla, že si chce vydupat nejen štědřejší ohodnocení, ale i daleko lepší postavení v týmu. „Kdyby se počítaly moje zásluhy, v jiném týmu bych měl možnost nastupovat s těmi nejlepšími,“postěžoval si Laine finskému večerníku Iltalehti. „Každý, kdo rozumí hokeji, to musí vědět.“

Docela silné prohlášení, co říkáte? Na druhou stranu 21letý Seveřan je jediný kanonýr, který za posledních sedm sezon vstřelil v jednom utkání pět gólů. Za poslední tři roky jich v NHL dohromady nasázel 110, v čemž ho trumfnou jen giganti jako Ovečkin, Kane, Kučerov nebo McDavid.

Poslední sezonu zázračný hoch z Tampere nastupoval převážně v lajně, kterou řídil centr Bryan Little. A po předchozíc­h dvou plodnějšíc­h sezonách spadl na 50 (30+20) bodů. „Víte, jsou elitní lajny a potom ta naše,“vysvětlova­l Laine, proč ubral na produktivi­tě.

V ofenzivní hierarchii by chtěl povýšit. Pobývat na ledě alespoň stejně času jako forvardi Connor, Scheifele nebo kapitán Wheeler, jejichž icetime se pohyboval kolem dvaceti minut za zápas. „Je dobře, že se nechce uspokojit a chce víc,“přemítá Wheeler. „Chytil se ale do pasti, ve které nechce být. Musí být hodně frustrovan­ý, určitě chce být hráčem NHL.“

Laine už promeškal tréninkový kemp Jets a jeho situace není příznivá. I když si vytrucuje lepší podmínky, absence se může v soutěžních duelech projevit. Handlování o smlouvu proti němu poštvává fandy kanadského týmu, reportéři spekulují, zda jeho žádost o kvalitnějš­í parťáky v lajně jsou oprávněné a vůči ostatním férové.

Laine zůstává v tenčící se partě mladíků, kteří se v NHL osvědčili, ale ještě nemají novou smlouvu.

Jiní už podepsali štědřejší kontrakty. Toronto a Mitch Marner před pár dny spustili milionové domino. Produktivn­í Kanaďan si za šest let vydělá 63,5 milionu dolarů. Obránce Charlie McAvoy z Bostonu si následujíc­í tři ročníky přijde na necelých pět milionů. Útočník Brock Boeser ve Vancouveru za stejnou dobu vydělá 17,6 milionu. Před týdnem se dočkal i centr Pavel Zacha, který po koketování s KHL podepsal s New Jersey tříletý kontrakt za 6,75 milionu. Po vypršení nováčkovsk­é smlouvy vyhlíží platově několikaná­sobně lepší dohodu nejen Laine. Stejně je na tom s Winnipegem jeho spoluhráč Connor, Tkachuk s Calgary nebo Rantanen s Coloradem.

Rozhýbat vyjednáván­í s chráněnými volnými hráči by mohla nabídka od konkurenčn­ího klubu, na kterou by musel současný zaměstnava­tel reagovat.

Možná i proto Laine promluvil, aby zavětřili jiní. Jenže předhánět se v nabídkách (tzv. offer sheets), na které vyhlédnutý hráč navíc kývne, se v NHL moc nenosí. „Lize by prospělo, kdyby to někdo změnil a pořádně jí zatřásl,“pronesl Mathew Barzal. Mladíčka z Islanders může za rok potkat podobný osud jako Laineho. „Na rozdíl od NBA nebo NFL se NHL skoro nehýbe a nechápu proč, když jsou hráči mladí,“dodal Barzal.

I proto se lepšící se dravci ocitají v neviditeln­é kleci. Kolik z nich se jich před startem NHL vymaní?

 ?? Foto: Getty Images ?? Nepodepsal Patrik Laine se v NHL osvědčil. Za tři sezony dal 110 gólů, ale na nový kontrakt mladý Fin stále čeká.
Foto: Getty Images Nepodepsal Patrik Laine se v NHL osvědčil. Za tři sezony dal 110 gólů, ale na nový kontrakt mladý Fin stále čeká.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia